Informatie voor de watersporter

Scheve verhoudingen

Of de man er inderdaad in zal slagen zijn primaire gedrag voortaan wat te beteugelen? Wie weet… Zeker is wel, dat de #metoo-golf ook de zeilerij heeft bereikt. Nee, nog geen Volvo Ocean Race-onthullingen. Voorlopig gaat het om een deelnemer aan de Transat Jacques Vabre. Zeiler Fahad Al Hasni (33, Oman Sail) is zaterdagavond 4 november in zijn Novo-hotel in Le Havre aangehouden op verdenking van ‘agression sexuelle‘. Dat bezorgde hem een valse start. Nou, eigenlijk helemaal geen start…

Een ex-vriendin van rond de 40 had een aanklacht tegen Fahad ingediend. Volgens politiebronnen ging het om een ‘gedwongen fellatio’, waarna hij haar hardgrondig de hotelkamer zou hebben uitgewerkt. Het ingewikkelde van de zaak is, dat de politie-onderzoekers SMS berichten hebben gevonden, waaruit blijkt dat het juist de vrouw was, die aangedrongen had Fahad de dag voor vertrek in zijn hotel te bezoeken. Fahad ontkent de beschuldiging, althans niet het gebeuren, maar wel de dwang. Als bekende Omaniër is hij de eerste zeiler uit zijn land, die in 2012 aan boord van een trimaran de oceaan is overgestoken. Nu krijgt hij opmerkelijk genoeg ook als eerste zeiler deze eigentijdse DNS (Did Not Start) op z’n naam.

Onder de noemer opmerkelijk valt ook de ‘Zeiler van het Jaar’-verkiezing van het Watersportverbond, afgelopen maand in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Een beschaafde avond, waar Pieter Heerema werd gekroond met de Van Rietschoten-trofee – niet opmerkelijk (we wisten het al in maart) – en waar de Haagse fotograaf Sander van der Borch de Mediaprijs werd toegekend. Wél opmerkelijk, want het gaat hier om een publieksprijs, die wordt bepaald door een stemming via het internet en een stembus tijdens het gala. Sander’s concurrent was de site ‘Zeilhelden‘ van Jules Bänffer, een community-site voor echte zeilers met een sterk netwerk. Sander van der Borch mag dan een perfecte watersportfotograaf met een indrukwekkend zeilverleden en een sterk zakelijk netwerk zijn, hij moest het met een beperkte naambekendheid toch stellen zonder de online media power van ‘Zeilhelden‘. Een hele prestatie.

Marit Bouwmeester werd ook mede dankzij een toch altijd onduidelijke internetstemming Rolex World Sailor of the Year. Opmerkelijk, omdat ons kleine landje in absolute zin nu eenmaal over minder potentiële stemmers kan beschikken. Anderzijds is het internet-dichte Nederland één grote social babbeldoos geworden, en met de stem-aansporingen van het Watersportverbond daaraan toegevoegd online misschien juist wel oververtegenwoordigd. Maar eerlijk is eerlijk, de zeilster heeft er wel naar gepresteerd. Intussen hebben nu drie Nederlandse vrouwen de onderscheiding in de wacht gesleept (Carolijn Brouwer in 1998 en Margriet Matthijsse in 1999). Maar in 23 jaar tijd presteerde geen enkele Nederlandse man het om ‘World Sailor of the Year’ te worden. Dat is ook een opmerkelijk scheve verhouding.

Over scheve verhoudingen gesproken. Een doorgaans goed geinformeerde bron vertelde me, dat op het hoogtepunt van het conflict tussen schipper Simeon Tienpont en zijn sponsor AkzoNobel de voormalig CEO van de Volvo Ocean Race Mark Turner (intussen opgestapt, nu dat de Race twee nieuwe CEO’s rijk is) nog contact zou hebben opgenomen met het verf- en chemiebedrijf, om te vertellen dat het met Tienpont overeengekomen bedrag van 14 miljoen euro wel veel was, maar ‘dat het ook wel voor minder kon…‘. Ja écht! Dat is toch een opmerkelijke move niet? De man moet als de dood zijn geweest, dat AkzoNobel er helemaal de brui aan zou hebben gegeven.

Dus watersport saai? Zeker niet deze maand november, waarin zowel de Volvo Ocean Race, de Transat Jacques Vabre, de Mini Transat, als solo-recordjager Gabart koers hebben gezet naar het zuiden. Een opmerkelijk aantal gelijktijdige races om te volgen. En dan ligt Spindrift nog standby om op jacht te gaan naar het record rond de wereld voor bemande boten. Dat de eerste krachtmeting tussen de ‘kleine’ Ultim Sodebo (31×21 meter) en de splinternieuwe gigagrote Maxi Edmond de Rothschild (40×23 meter) in de Transat Jacques Vabre – tegen alle voorspellingen van de bookmakers in – intussen al is uitgelopen op een overwinning van de kleinste, is een opmerkelijke verrassing. Reuzen winnen kennelijk niet altijd. Een geruststellende gedachte.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht