Informatie voor de watersporter

Volvo Ocean Race De Koers Kwijt

Hij is begonnen hoor, de Volvo Ocean Race. De megalomanie is bijgesteld, CEO Mark Turner, die z’n naam aan al die ambitie had vastgeknoopt is bijna vertrokken, en de dames en heren kunnen er weer tegenaan. Ja, dames en heren. Want als innovatie zitten we dankzij Turner nu nog wel opgescheept met de nieuwe ‘Crew Rules‘ en het gegoochel met de verschillende geslachten op één boot (Crew combos). In principe vaar je met zeven mannen, maar als je daarbij voor je natje en je droogje en wat media aandacht nog eens één of twee vrouwen wilt meenemen, knijpt de wedstrijdleiding een oogje dicht.

Als antwoord op eventuele kritiek uit emancipatorische hoek mag zeven vrouwen met één of twee mannen trouwens ook. Daarbij is om sekse-nijd en jaloerse toestanden te voorkomen, een ‘vijf om vijfje‘ een mooie goedgekeurde oplossing. Maar een schipper (m/v), die meedoet om te winnen, heeft daar natuurlijk helemaal geen zin in. Om over een volledige vrouwenboot van elf zeilsters maar niet te spreken. Resultaat is dat de praktijk een ondefinieerbaar seksisme ademt: per etappe een bemanning van zeven man plus naar believen geen, één of twee vrouwen. En nood breekt wet: de last minute samenstelling van de bemanning van de Akzo Nobel in de eerst etappe – ‘maar’ zes mannen en twee vrouwen – mag kennelijk ook. Om het vrouwenzeilen te promoten? Of om te laten zien dat je zónder vrouwen aan boord juist net zo hard gaat? Of wellicht harder? Of gewoon voor de leut?

Ja, waarom eigenlijk? Geen idee! Mist overigens nog een LGBT rating. Waarom er – als het dan al een gemixte race moest worden – niet gekozen is voor een verplicht vast aantal van zes mannen en twee vrouwen? Moet uit pure angst voor die paar sponsoren en hun schippers zijn geweest. Net als dat er niet gekozen is voor een vast team. Nu kan er per etappe ruimschoots gewisseld worden van bemanning. In feite is de Volvo Ocean Race geen wedstrijd meer tussen teams, maar tussen schippers. De vergelijking door Bouwe Bekking met spelerswissels tijdens een voetbalwedstrijd is willekeurig. In de Tour de France wisselen ze na een etappe of een valpartij ook niet van ploeg. Laat staan van geslacht.

De op twee gedachten hinkende ‘Crew Rules’ zijn slappe hap-compromissen. Die zijn nooit goed. Dat de wedstrijd, die zich op de borst slaat, als de ‘moeder van alle zeilwedstrijden’ tot al deze onduidelijkheid en ongelijkheid is gekomen, is ronduit jammer. Omdat er straks weinig meer te vergelijken valt in deze nota bene eenheidsklasse (..). Wie voorstelt om Ajax met elf mannen en twee vrouwen te laten voetballen tegen Feijenoord met elf mannen (eventueel naar eigen inzicht ook uitgebreid met één of twee vrouwen), wordt mesjogge verklaard. Hoe ‘leuk ook voor het vrouwenvoetbal‘, het hele legioen zou van slag zijn.

Een overmatige hang naar vernieuwing en aandacht, heeft de Volvo Ocean Race op drift doen raken. Misschien komt het allemaal, omdat de Spaanse verzekeraar Mapfre haar boot aanvankelijk door de afgetreden 79-jarige koning Juan Carlos wilde laten schipperen. Die krasse Juan Carlos werd afgelopen september in Vancouver namelijk wereldkampioen zeilen. Ja écht! Leg dat thuis maar eens uit. Wereldkampioen in de voor velen onbereikbare historische zes meter klasse, maar het stond toch mooi in alle kranten (De Telegraaf in Nederland, Het laatste Nieuws in België). Voor deze prestatie bleek de voormalige Spaanse koning overigens wel 4786 vrouwen nodig te hebben gehad. Werd min of meer tegelijk bekend. Staat zelfs te lezen bij de NOS, dat-ie het met bijna 5000 vrouwen deed.

Nu schijnt het, dat de invloed van het Spaanse koningshuis best ver gaat. Het zou mij dus niets verbazen, dat de vertrekkende Ocean Race directeur Turner de Crew Rules pardoes heeft aangepast, toen de koninklijke wereldkampioen langskwam in de startplaats Alicante en hem vrolijk vroeg ‘of er nog iets te neuken viel?’. Terwijl Juan Carlos hem in eerste instantie alleen maar wilde vragen ‘of er nog iets te zeilen viel?’ om te trainen voor de wereldkampioenschappen, waaraan hij ging meedoen. En of hij – áls hij dan wereldkampioen zeilen zou worden – geen Volvo Ocean Race-boot met elf vrouwen en een koning kon schipperen? De zeilkoning had namelijk gehoord dat de Volvo Ocean Race graag met alle mogelijke middelen de publiciteit zoekt. Maar ja, het gebeurt wel eens vaker dat een 79-jarige zijn favoriete sporten even met elkaar verwart en verkeerd begrepen wordt. Dat Turner nu min of meer gedwongen is op te stappen, had niemand gedacht.

Zo zie je maar hoe kleine misverstanden hun invloed kunnen hebben op grote gebeurtenissen. Deze Volvo Ocean Race zal er zeker eentje worden, die ons zal heugen. Vanwege de AkzoNobel-Tienpont-soap-rel en natuurlijk vanwege die merkwaardig gewogen man-vrouwverhouding aan boord van een eenheidsklasse oceaanracer. Leve de Koning!

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht