1 april Bug Brug

U bent brugwachter op de Ketelbrug en u sliep prima tot afgelopen 4 oktober. Want toen u op die zondagmiddag net nog een bakkie wilde doen, nam de klep van uw eigen brug de macht over, en opende zich zo’n anderhalve meter zonder enige waarschuwing vooraf. Zonder waarschuwingslicht, zonder gesloten slagboom, geheel onverwacht. Prijs vier gewonden en wat gehavende auto’s, nog een geluk. De reden? De politie stelt samen met Rijkswaterstaat een onderzoek in, en sindsdien is de stroom van de brug.

U bent brugwachter op de Ketelbrug, wordt verhoord, en doet sinds 4 oktober 2009 geen oog meer dicht. Want een brug die zich zonder z’n baas op klaarlichte dag spontaan zelf opent, is toch de nachtmerrie van iedere brugwachter. In het belang van het onderzoek vraagt u zich al bijna vier maanden af, of u uw kopje koffie nu misschien toch per ongeluk op de rode knop heeft gezet. Of u niet per ongeluk tegen het schuifschakelaartje voor de vergrendeling heeft gestoten, of dat u net de verkeerde draadjes aan elkaar zat te solderen… En bent u weer klaarwakker. Nacht in, nacht uit. Totdat u afgelopen week via de media heeft kunnen vernemen, ‘dat de brug vanaf 1 april weer gewoon draait…’ Vanaf 1 april? De slechtste grap, die u kunt bedenken.

Want hoe zit het nu met dat onderzoek, nota bene zowat vier maanden na de start? Wie kent de resultaten? Bij een vorig ongeval in september 2007 met dodelijke afloop duurde het ook al vijf maanden voordat de officier van justitie besloot de brugwachter voor de rechter te brengen wegens dood door schuld. Ten onrechte besloot de rechter toen. De brugwachter ging vrijuit wegens de ‘zeer ongelukkige omstandigheden’ op de Ketelbrug (..). Voorafgaand aan dit ongeval hadden zich op zondag 17 juni 2007 overigens ook al onduidelijke storingen voorgedaan.

En nu gaan we zomaar weer regulier draaien zonder tekst en uitleg, terwijl het onderzoek loopt? Dan had de brugwachter dit keer al lang openlijk vrijgepleit moeten zijn van elke schuld. Want het bedieningssysteem van elke moderne brug moet toch beveiligd zijn tegen handelen in verkeerde volgorde? Een brug die opent, zonder gesloten slagbomen of waarschuwingssignalen, heeft een gebrek.

Kijk, we willen u niet onnodig ongerust maken, maar als het tóch geen grap blijkt te zijn en de Harry Potter-brug krijgt vanaf 1 april inderdaad weer ‘regulier’ vrij spel, dan is het maar de vraag of je er nu direct doorheen moet willen varen met een mast hoger dan 12 meter. Want een Ketel-brug die ‘gewoon’ draait, bleek niet te vertrouwen. Waarom zou een brug die onverwacht opengaat, niet even onverwacht ook weer sluiten?

Wat zou er nu voor 1 april nog onderzocht worden, terwijl men er nu al zeker van is, dat de brug dan ‘volgens planning’ weer goed kan draaien? Zit er misschien nog een contigent Indiase software developers zich suf te debuggen en de boel te herprogrammeren met opleverdatum 31 maart? Moet de bedrading misschien nog eerst vervangen worden, of kost het inbouwen van een nieuw bedieningspaneel nog acht weken? Met Pieter Van Vollenhoven zouden we het geweten hebben. Rijkswaterstaat laat ons liever raden. Nou, dat doen we met alle liefde!

Want zo’n brug past toch niet in een doofpot. Rijkswaterstaat zou er daarom goed aan doen de tussenstand van het onderzoek te openbaren, voordat de hokus-pokus-brug weer dagelijks opengaat. In de eerste plaats voor de brugwachter. Want wat ons betreft gaat die sowieso vrij uit. Behalve als uit dat onderzoek blijkt, dat hij in Jemen is opgeleid. En vervolgens voor alle doorvaarders, die zelf willen inschatten hoe groot de kans is, dat ze vanaf 1 april die brugklep toch nog op hun mast krijgen. Trouwens, 1 april is ook een leuke dag om terplekke te gaan kijken, of Rijkswaterstaat die datum nu echt serieus neemt…

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,

schipper van Nauticlink