windverwachting

135 meter schepen in Prinses Margrietkanaal geen gevaar voor recreanten: ‘Ze drijven voorbij, in plaats van dat ze voorbij varen…’

Leeuwarden – Afgelopen weekend trok de 135 meter lange Carina Alexander van Michel Eleveld veel publiek langs de waterkant. Het schip was volgeladen met grind en voer van Lemmer naar Kootstertille. Dit is echter niet het enige megaschip dat door Fryslân mag varen. Aan meerdere van dit soort grote binnenvaartschepen is een ontheffing verleend. “Als het aan ons ligt, komen er veel meer van dit soort schepen”, zegt Willem Wouters, nautisch adviseur van Rijkswaterstaat.

Ook over de veiligheid hoeven watersporters en bootjemensen zich geen zorgen te maken, verzekert Wouters. “Wie afgelopen weekend aan de wal heeft gestaan, heeft vast gezien dat de Carina Alexander heel langzaam vaart met een snelheid van zo’n 9 kilometer per uur. Het is alsof zo’n schip voorbij drijft.” (Omrop Fryslan)

1 Bericht

 • Harry Paques.

  2 jaren geleden / 30 juni 2020 om 18:09 uur

  Het is wonderlijk dat we dit soort schaalvergrotingen zonder veel commentaar accepteren.
  De vragen die niet gesteld worden, maar wel gesteld zouden moeten worden, zijn onder andere de volgende:

  Wat betekend dit op termijn voor een grote hoeveelheid kleinere schepen die het zelfde vaargebied hebben, maar ook varen naar gebieden waar op termijn dit soort te grote schepen niet passen ?

  Hoeveel scheelt het eigenlijk voor de ontvanger per m2 vracht in euros ?

  Hoeveel gaan we uitgeven om het PM kanaal voor deze schepen geschikt te maken, en hoe staat dit in verhouding tot de vraag hiervoor gesteld ?

  Overigens geldt dit voor meerdere projecten, zoals de verbreding van de sluizen en bruggen bij Kornwerderzand. Ook hierover verbaast het mij uitermate dat er door andere organisaties van gebruikers zo weinig tegengas gegeven wordt.

  Ik meen wel enig recht van spreken te hebben, ik begeef me op het water professioneel zowel als toerist, en dit geldt ook voor op de weg.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X