225 Zeiljachten racen op zaterdag 13 oktober in de Antwerp Race 2012 van monding tot stad de Schelde op

PERSBERICHT
Breskens, Terneuzen, Antwerpen – Op zaterdag 13 oktober vindt de 25ste Huysman Antwerp Race plaats van de Scheldemonding tot Antwerpen. 225 Zeiljachten racen vanaf Breskens en Terneuzen naar de stad, voortgestuwd door wind en vloedstroom. Het is van de meest tot de verbeelding sprekende zeilevenementen van de Lage Landen.
Zowel de beste wedstrijdzeilers als de gelegenheidsracers halen alle ballast van boord, hijsen de performantste zeilen en bereiden zich voor op de ultieme match van het jaar. Finishen op de drempel van “ ’t Stat” is de absolute bonus. En een unicum in de wereld, nergens finisht een zo omvangrijke zeilregatta figuurlijk aan de figuurlijke achterdeur van het Stadhuis.
Nog niet gezeild en nu al vedette
Evi van Acker, Brons in de OS van Londen, en Sebastien Godefroid, Zilver in de OS van Atlanta, schepen in op de Bounty die in IRC Klasse 1/2 start. Meervoudig Antwerp Race winnaar Marc Flamand versterkt dit team.

foto’s: Ship to Shore / Pit de Jonge

Drie jachten komen, nog voor ze een zeemijl gezeild hebben in aanmerking voor de regematigheidsprijs: De Tom van Roger Thierry die mee aan de basis ligt van de eerste Antwerp Race editie. De Bojangles van Piet Goyvaerts en de Asterix van Willy Walschaerts. Beide heren starten met respectievelijk een veel kleinere, dan wel een veel grotere boot dan in de eerste edities, maar de competitiegeest is er zeker niet op geminderd.
Ook de strijd voor het snelheidsrecord is en blijft open. Harm Prins neemt opnieuw deel met de Pleomax, een Maxi zestigvoeter die het record uit 2006 van Hans Bousscholte tracht te breken. Die deed er met de Brunel / Platinum 3 uur, 12 minuten en 53 seconden over, tussen Breskens en Het Zuidderterras / Antwerpen. Of dat gaat lukken, hangt van de windomstandigheden van 13 oktober af.
Waterspektakel
Voor het publiek is de Huysman Antwerp Race een aantrekkelijk spektakel op de Rede van Antwerpen. Doordat de jachten in Breskens en Terneuzen met een tijdsverschil starten, is de vloot bij de finish heel compact. Tot op de laatste meter wordt dus gestreden om de beste plaats. De finishlijn ligt ter hoogte van het Zuiderterras en is gemarkeerd door een blauwe vlag op de kaai en een bevlagd comitéschip, voor anker bij Linkeroever.
De hele lengte van de kaaien en het wandelpad van Linkeroever daartegenover is dus één lange (gratis) tribune. Het publiek kan genieten van een spektakel dat in geen enkele wereldhavenstad te beleven is. Bij hoogwater keren de jachten op enkele meters van de ‘blauwe steen’ (kaairand) om de eindsprint in te zetten. Supporters zien hun voorkeurbemanningen van heel dichtbij met touwen en zeilen worstelen terwijl die anders ver voorbij de horizon de golven op zee trotseren.
Na de race keren de jachten terug naar de tegen dan heropende Kattendijksluis. De vloot vaart naar het Willemdok waar het eerste gedeelte van het ontvangstfeest losbarst. Een ander gedeelte vaart de Jachthaven Antwerpen Willemdok in.
Meer informatie www.antwerprace.be

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X