Informatie voor de watersporter

23-jarig zeiltalent uit Bermuda als jongste Volvo Ocean Race-zeilster op AkzoNobel-boot

foto: Team AkzoNobel
Alicante, Scheveningen – Emily Nagel is door Simeon Tienpont als bemanningslid geselecteerd voor team AkzoNobel. Het 23-jarige Bermudaanse zeiltalent maakt in oktober haar debuut in de Volvo Ocean Race aan boord van het onder Nederlandse vlag varende team.
Nagel is, na Annemieke Bes en Martine Grael, het derde vrouwelijke bemanningslid. Ook is ze de vierde zeiler in het team die onder de 30 jaar is. Met haar 23 jaar is Nagel tevens de jongste zeilster in deze editie van de Volvo Ocean Race.
Voor Nagel betekent deelname een ‘jeugddroom die uitkomt’. “Ik had niet gedacht dat het zo snel zou gebeuren, maar toen deze kans voorbij kwam heb ik hem met beide handen gepakt,” aldus Nagel “Het was indrukwekkend om met dit team, met zoveel van mijn helden, te testen. Nu ben ik ongelooflijk trots en enthousiast. Ik kan niet wachten tot de race begint.”
Nagel’s selectie volgt op twee maanden lang testen met het team. Hierin heeft ze duizenden zeemijlen gezeild, inclusief de deelname aan de volledige ‘Leg Zero’ – een serie kwalificatieraces voor de Volvo Ocean Race, waaronder de Rolex Fastnet Race.
Simeon Tienpont: “Emily is enorm getalenteerd”
Tijdens haar studie in het Verenigd Koninkrijk won Nagel in 2014 het FISU World University Match Racing-kampioenschap met teamgenoten Anabel Vose, Amy Prime en Hannah Peters. Twee jaar lang voerde zij het vrouwenteam aan en in 2015 leidde zij het verder uit mannen bestaande British University Sailing Association-team naar de overwinning op de Verenigde Staten.
Na haar studie keerde Nagel terug naar Bermuda waar zij geselecteerd werd door Team BDA voor deelname aan de Youth America’s Cup van 2017. Zij zag af van deelname nadat zij door Softbank Team Japan, een van de deelnemende teams aan de 35e editie van de America’s Cup, gevraagd werd voor hun ontwerpteam.
Tienpont maakte kennis met Nagel tijdens de afgelopen America’s Cup en beschouwde haar sindsdien als een zeer goede kandidaat voor het team. “Wij waren op zoek naar een sterke vrouw met veel technische vaardigheden en die goed in de huidige groep zou passen,” licht Tienpont zijn keuze toe. “Hoewel het professionele zeilen relatief nieuw voor Emily is, weet ze door haar ervaring in de America’s Cup hoe een professioneel zeilteam opereert en neemt ze een geweldige hoeveelheid technische kennis en ervaring mee.”
Nog zes weken tot de start van de Volvo Ocean Race
Met minder dan 50 dagen tot de start van de negen maanden durende en 46.000 nautische mijlen tellende race werkt team AkzoNobel een intensief trainingsprogramma af vanuit Lissabon, Portugal.
Alle teams moeten zich op 18 september melden op de Volvo Ocean Race-scheepswerf voor onderhoudscontroles, waarna de teams op 8 oktober starten met een proloog naar het Spaanse Alicante. In Alicante klinkt vervolgens op 22 oktober het startschot voor de race om de wereld, die de boten door een aantal van de meest afgelegen en uitdagende gebieden van de oceanen voert.
Onderweg worden de havens aangedaan van Lissabon (Portugal), Kaapstad (Zuid-Afrika), Melbourne (Australië), Hongkong, Guangzhou (China), Auckland (Nieuw-Zeeland), Itajaí (Brazilië), Newport (Verenigde Staten), Cardiff (Groot-Brittannië) en Göteborg (Zweden) naar de ultieme racefinish in Scheveningen in juni 2018.
Meer informatie www.teamakzonobel.com en www.volvooceanrace.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht