Informatie voor de watersporter

24 Uurs Zeilrace 2023 met ruimere sluiscompensatie en nieuwe rating

Deelnemers aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace 2023 profiteren dit jaar van een ruimere sluiscompensatie en een nieuwe rating. Daarmee blijft de organisatie van deze 58e editie van één van de grootste kajuitzeilevenementen in Noord-Europa in beweging. Op vrijdagavond 25 augustus 2023 zullen de honderden boten vanuit dertien havens langs het Marker- en IJsselmeer van start gaan. Een etmaal later volgt het feestelijke onthaal in Medemblik. De online inschrijving is vandaag (1 mei) geopend.

“De sluiscompensatie voor zowel Den Oever als Kornwerderzand is verruimd”, vertelt Klaas Jan Kroon, voorzitter van het 24 Uurs comité. Die compensatie bedroeg 2 procent van de gezeilde tijd en dat wordt nu 2,6 procent. “In de afgelopen jaren hadden we bij de Afsluitdijk te maken met werkzaamheden en het verzilten van het IJsselmeer, waardoor het schutten trager verliep. Vorig jaar vingen we geluiden op dat deelnemers absoluut niet door de afsluitdijk gingen, omdat het echt veel te veel tijd kostte. Daarom hebben we naar een oplossing gezocht.”
 
APH in plaats van GPH
Voor de wedstrijdklassen heeft de organisatie nog een andere wijziging in petto. “We werken dit jaar voor het eerst met APH (All-Purpose Handicap) als rating en niet meer met GPH (General Purpose Handicap). De APH is door World Sailing geadviseerd, omdat die een beter windbereik heeft. De GPH ging uit van een hardere wind dan de afgelopen jaren tijdens de 24 Uurs was gemeten. De APH is dus iets zuiverder.”
 
Real-time wedstrijdverklaring
Mede vanwege de coronabeperkingen verving de organisatie in 2021 de wedstrijdverklaring voor een digitale versie. Zo hoefden de zeilers na afloop niet allemaal naar het wedstrijdbureau in de Vischafslag om hun papieren wedstrijdverklaring in te leveren. Kroon: “We zijn nu twee bezig jaar met de online registratie van de boeirondingen. We hopen dat die ontwikkeling zich voort gaat zetten. Dat meer zeilers daar gebruik van gaan maken. Zo kunnen ze elkaar volgen en wij kunnen tussenklassementen maken, die te volgen zijn door de thuisblijvers. Daar krijgen we positieve reacties op.”
 
Over Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace
In 2023 organiseert de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers voor de 58ste keer de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. De combinatie van navigatiekunst, 24 uur achter elkaar zeilen, de gezelligheid en uithoudingsvermogen maakt het evenement nog altijd uniek en geliefd bij jachtzeilers. Het deelnemersveld bestaat uit toer- en wedstrijdklassen. Alle teams moeten in een etmaal zoveel mogelijk zeemijlen afleggen. Ze mogen de vastgestelde rakken op het IJsselmeer, Markermeer, de Waddenzee en de Noordzee slechts twee keer zeilen, dus navigatie is essentieel. Naast zeewaardigheid en uithoudingsvermogen van de gehele bemanning, zijn een goede interpretatie van het weer, het vaargebied en de stromingen belangrijke factoren voor het eindresultaat.
 
Deelname aan de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace is mogelijk in de wedstrijdklassen ORC Club volbemand en doublehanded, Ronde- en Platbodemjachten, VKSJ (klassieke) jachten, alsmede in de tocht met niet-gemeten kajuitzeiljachten. Het overgrote deel van de vloot doet mee aan de tocht. De rest verdeelt zich over de diverse wedstrijdklassen.
 
De Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace wordt onder andere mogelijk gemaakt door de volgende organisaties: Nationale Nederlanden, Gemeente Medemblik, K.Z.&R.V. Hollandia, Media-partner Zeilen en Stadshavens Medemblik.

Voor meer informatie: 24uurszelirace.nl

Foto: Klaas Wiersma

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht