Informatie voor de watersporter

24 Uurs Zeilrace vrijdagavond gestart met weinig wind

Medemblik – Vanavond tussen 19.00 en 19.45 uur zijn 583 van de 621 ingeschreven boten gestart in de Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. Verdeeld over vijftien startplaatsen aan het IJsselmeer en het Markermeer dreven de boten door gebrek aan wind over de diverse startlijnen. De meeste boten startten in Volendam (93 jachten), met Muiden als een goede tweede startplaats (70 jachten). Dit had alles te maken met de voorspelde zuidwestenwind, die helaas tijdens de start nog niet doorstond.

Het was daarom ook geen vlotte start. De wind zakte rondom het IJsselmeer en Markermeer vroeg in de avond in, het water was vlak en de deelnemers moesten alle zeilen bijzetten om vooruit te komen. Niemand schoot in het schot over de lijn, de meeste boten dreven een halve tot meerdere minuten later eroverheen terwijl ze hevig probeerden snelheid in de boten te krijgen. De gehesen spinnakers hingen slap over het voordek. Gelukkig is er in de loop van de nacht en morgen wind en van tijd tot tijd behoorlijk tot veel wind voorspeld. De wind is zuidwestelijk tot zuid, zwak tot matig, maar op het IJsselmeer kan hij morgen in de loop van de dag aantrekken tot windkracht vijf/zes. Ideale omstandigheden om veel mijlen te varen. Daarnaast worden er behoorlijk wat buien, met mogelijk onweer, voorspeld. In die buien kan de wind vlagerig worden, maar daar kunnen de zeilers juist hun voordeel uit halen.

Verlichting
Het organisatiecomité was streng in het controleren van de verlichting voor de start. Van een aantal deelnemers deed het driekleurenlicht het niet en moest een van de bemanningsleden de mast in om het in orde te maken. Bij de meeste lukte dat, maar bij de start in Medemblik moest een boot terugkeren, omdat hij dat niet voor elkaar kreeg. Het startcomité was onverbiddelijk. Geen licht, geen start. Vanwege de veiligheid controleert elk startcomité vooraf aan de start of de verlichting het doet.

Zoet of zout
Tactisch gezien zal dit een uitdagende Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace worden. Henk Sol, ORC1 winnaar van vorig jaar in de Winner 12.20. ‘We zijn in Enkhuizen Noord gestart en maken nu een slag naar het noorden. Het was leuk drijven en het eerste rak was zeker even puzzelen. We lopen nu vijf knopen, net ook even acht knopen, dus het is zoeken naar wind. Maar wel geheel volgens de voorspellingen. We verwachten om een uurtje of drie, vier het Wad op te kunnen. Gezien de wind morgenmiddag riskeren we het niet om rondom de Waddeneilanden te varen. Vorig jaar moesten we kruisen in de Boontjes, omdat we net te laat waren, dat doen we dit jaar niet weer. We gaan denk ik heen en weer naar het Schuitengat en doen dan de laatste rakken op het IJsselmeer.”

Finish
Morgen eind van de middag en begin van de avond zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen. Race updates ook op www.deltalloyd24uurszeilrace.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht