Op 27 oktober 2024 start de 25e Bietentocht. Vijfentwintig traditionele schepen zeilen dan vijf dagen lang over de Oosterschelde en het Volkerak en doen elke dag een andere haven of vaargebied aan.
Programma
De tocht start dit jaar op zondag 27 oktober: vanaf 12.30 uur worden de schepen door paarden getrokken (het zogenoemde jagen) over de Steenbergsche Vliet naar Steenbergen. Vanaf 14 uur komen de schepen de haven van Steenbergen in, zoveel mogelijk bomend of onder zeil. Geïnteresseerden in het bekijken van het jagen kunnen dit het beste doen bij fort Henricus.
Maandag 28 oktober wordt koers gezet naar het Volkerak, terugzeilend over de Steenbergsche Vliet, voor een vriendschappelijke wedstrijd om het Vogeleiland.
Op dinsdag zeilen de schepen op de Grevelingen. Woensdag varen ze van Bruinisse naar Yerseke. De tocht eindigt dit jaar in Colijnsplaat waar de schepen de opgehaalde bieten lossen voor de suikerfabriek Cosun Beet Company.
Zeilen, jagen, bomen
De Bietentocht houdt de bietencampagne met de zeilende beurtscheepvaart levend. De oude zeilschepen laden een symbolische hoeveelheid bieten en varen langs havens in Zeeland en Brabant. Zij doen alles, net als vroeger, zoveel mogelijk op zeil, met de hand bomend en jagend door paarden.
De schippers kunnen tijdens de bietentocht punten verdienen: door snel te zeilen, alles met de hand te doen, traditionele kleding te dragen, laden en lossen van suikerbieten en met creativiteit rond een thema. Het snelste schip krijgt een tinnen bord, het schip met de meeste punten verdient de Bietenbel.
25 jaar Bietentocht
Dit jaar is het de 25e keer dat de Bietentocht gezeild wordt. De eerste Bietentocht werd gehouden in 1999 en was ontstaan uit jaloezie, zo gaat het verhaal… Op het IJsselmeer was er al een Strontrace. Zoiets zou toch ook in Zeeland moeten kunnen? Het thema ‘Bietenvervoer’ was logisch en vervolgens was ook de sponsor de Suikerunie (nu Cosun Beet Company) snel gevonden. Aan de eerste tocht deden vijf schepen mee: de Vrouwe Elisabeth, Willy, Chantecler, Nooit Volmaakt en Nieuwe Zorg. De Vrouwe Elisabeth was de snelste. De route ging van St Annaland naar Brouwershaven, naar Bruinisse en de laatste dag naar Steenbergen. Dit was de enige keer in de geschiedenis van de Bietentocht dat de Grevelingen in de route zat. Dit is dan ook de reden dat de tocht dit jaar weer de Grevelingen aandoet.
Dat de Bietentocht een succes was blijkt wel uit de snel groeiende deelnemersaantallen:
1999: 5 schepen
2000: 9 schepen
2001: 10 schepen
2002: 19 schepen
2003: 25 schepen
Daarna hebben er nooit minder dan 18 schepen meegevaren.
De tocht is één keer niet doorgegaan: in 2020 door de coronamaatregelen die de overheid had ingesteld.
Zeilende beurtscheepvaart
Omdat er tot ver in de twintigste eeuw nauwelijks wegen tussen de Zeeuwse eilanden liepen, was Zeeland voor het vervoer van goederen en mensen sterk afhankelijk van de zeilende beurtscheepvaart.
In die tijd ging alles zeilend, bomend of jagend door paarden. Lang niet elke schipper durfde het aan de Zeeuwse wateren te bevaren met haar steile banken, sterke stromingen, getijden en kleine haventjes. Nagenoeg elk Zeeuws plaatsje had aan het water zijn eigen haven. Hier werden in het najaar de suikerbieten in de schepen geladen en naar de dichtstbijzijnde suikerfabriek vervoerd.
Bietencampagne
Het oogsten en vervoeren ervan naar de suikerfabriek staat bekend als de bietencampagne. Het gaat om een enorme hoeveelheid bieten in korte tijd. Nu is het vervoer met vrachtwagens, vroeger dus met zeilende beurtscheepvaart.
Voor meer informatie: bietentocht.nl
Foto: Stichting Zeeuwse Beurtvaart / Peter Dekkers
Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.