Informatie voor de watersporter

31ste Antwerp Race: bijna 150 boten starten zaterdag voor het '2018-zeilfeest van de Schelde'

PERSBERICHT
Breskens, Terneuzen, Antwerpen – Zaterdag 13 oktober starten een kleine honderdvijftig zeiljachten vanuit Breskens en Terneuzen om voor de Rede van Antwerpen te finishen. De vloten kunnen genieten van een sterke vloedstroom die als een rollend tapijt vanuit zee de jachten een duw onder de kiel geeft.

Foto’s: Antwerp Race

De zeilregatta is een klassieker die het einde van het zomerseizoen en het begin van het winterseizoen markeert. Wat ooit begonnen is als een tot regatta gepimpte terugtocht van de Antwerpse jachten die naar hun winterbergplaats aan de Schelde terugkeerden, is het nu een heuse regatta met diverse categorieën.
De Antwerp Race kort
12 klassen – Maxi’s, Sportboten, Multihulls en IRC 1, 2, 3 en CR 1, 2, 3, 4, 5 en 6
Speciale prijs (Line Honours) voor eerst gefinishte monohull, gestart uit Breskens.
150 deelnemende jachten starten in groepen vanaf 10u25 in Breskens en 11u10 in Terneuzen.
Finish: denkbeeldige lijn vanaf RO – kaai ter hoogte van hoek Fortuinstraat – St. Michielskaai en LO Beatrijslaan 25.
Recordhouder
Hans Bouscholte is terug met zijn VOR60, de Boudragon. Gaat hij voor de line honours? Dat wil zeggen als eerste eenrompsjacht dat uit Breskens is gestart de finish te doorzeilen Of zal hij er in slagen zijn eigen snelheidsrecord van 3 uur, 12 min, 53 seconden te breken? Als de wind meer naar het westen wil gaan zitten en vooral niet meer afzwakt dan voorspeld is zou dat kunnen lukken…
De race staat sinds vorig jaar ook open voor meerrompsschepen, vooral dan trimarans (drie rompen). Zal hun initiële superieure rompsnelheid het moeten afleggen tegen de mindere aan de windse eigenschappen? Deze categorie is aangegroeid tot zes deelnemers. Zeker in het oog houden want bij wat ruimere wind zijn ze vast voor alle andere jachten bij de finish.
Hoogmis voor Antwerpse zeilsport
Het evenement wordt door vriend en vijand erkend als een natte variatie op de traditional België-Holland. Misschien zijn de Nederlandse deelnemers numeriek in de minderheid, qua talent en deskundigheid maken ze het de Belgische zeilers knap lastig.
Hoe dan ook kan Antwerpen een nieuw watersporthoogtepunt verwelkomen. Afhankelijk van de windsnelheid en richting worden de eerste zeilers zaterdag vanaf +/- 15.30u voor de rede verwacht. Ideale plekken om de battles voor de laatste kabellengten (nautische lengte-eenheid) voor de finish van dicht bij mee te maken zijn de jachtclubs aan de jachthaven op Linkeroever. De vloot vaart na de race deze haven in, dus kan iedereen meteen in het wervelende after sailsfeertje ondergaan. Zowel de finish als het binnenvaren op al dan niet geordende parade manier is een lust voor het oog.
Meer informatie www.antwerprace.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht