windverwachting

35ste America’s Cup is een strijd tussen zeilers, techniek en tactiek

Bermuda – Dit weekend van 27 mei ging de strijd om de 35ste America’s Cup zijn laatste fase in. In de Great Sound, de oceaan inham op Bermuda strijden 6 teams om het voorrecht het op te nemen tegen de huidge Cuphouder, Oracle Team USA.

29/05/2017 – Bermuda (BDA) – 35th America’s Cup Bermuda 2017 – Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers, Race Day 3 © ACEA 2017 / Photo Ricardo Pinto

Voor deze 35ste America’s Cup zal de verdediger in de openingsreeks mee racen – voor de eerste keer in de geschiedenis – en dan direct naar de finale gaan, terwijl de vijf andere teams de ultieme strijd aangaan om het te mogen opnemen tegen de bekerhouder.

De America’s Cup is zowel een ontwerpwedstrijd als een zeilwedstrijd. De beste zeilers in de wereld nemen het tegen mekaar op, met Olympisch fenomeen Ben Ainslie voor Groot-Brittannië, Franck Cammas voor Frankrijk, Dean Barker, nu aan het roer van Softbank Team Japan. In de herfst van 2013 ging Dean Barker met Emirates Team New Zealand de strijd aan om de America’s Cup tegen Oracle Team USA. Barker nam een 8-1 voorsprong en hoefde nog maar één wedstrijd te winnen om de Cup na tien jaar weer terug te brengen naar Nieuw-Zeeland. Team Oracle USA won echter vervolgens acht wedstrijden op rij, en versloeg hiermee Emirates Team New Zealand. En wie zat er in het team als tactieker bij deze heropstanding van de Amerikanen? Niemand minder dan Sir Ben Ainslie.

De zeilers kunnen het verschil maken, maar wanneer een boot sneller is dan de anderen (en er is genoeg ontwerpruimte in de nieuwe klasse om significante verschillen mogelijk te maken) dan zal die waarschijnlijke winnaars zijn. Het is ook de vraag of de verdediger van de Cup Oracle Team USA in deze kwalificaties reeds het volledige snelheidspotentieel zal tentoon spreiden. Oracle staat na dag 2 wel aan de leiding met vier overwinningen, alleen tegen Artemis dienden ze het af te leggen. Voorlopig zijn de windgebieden heel wisselvallig, de wedstrijden worden dan ook vooral op tactisch vlak gewonnen.

Op woensdag 4 juni kennen we de twee halve finalisten en op 17 juni neemt de winnaar het op tegen de huidige bekerhouder Oracle Team USA. (Bootmagazine.be, 35ste America’s Cup)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X