390 boten gestart in 24 Uurs Zeilrace 2019 in het teken van mooi weer en weinig wind

Persbericht
Medemblik – Het mooie weer en de matige wind uit oostelijke richtingen betekenen de komende 24 uur veel puzzelen voor de deelnemers in de 55ste Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace. Volgens de voorspellingen draait de wind van noordoost tot zuidoost. Wie het beste gebruik weet te maken van de winddraaiingen, heeft veel voordeel. Wat de beste tactiek zal zijn, zal zondagochtend bij kasteel Radboud blijken als de prijzen worden uitgereikt. Voor de zeilers is het de vraag of ze op het Marker- en IJsselmeer moeten blijven of juist kiezen voor wind en stroom op de Waddenzee en Noordzee.

Bij de start in Medemblik stond zo weinig wind, dat sommige boten al moeite hadden de startlijn te bereiken… (Foto Marjolein Brandt)

Al bij de start in diverse startplaatsen hadden de zeilers het lastig. In Medemblik was de wind voor de start oostelijk 5 knopen, maar draaide hij bij de vierde en laatste startgroep meteen naar het noordnoordoosten en viel bijna volledig weg, waardoor het voor sommige zeilers moeilijk was om over de startlijn te komen. Het eerste rak werd meteen een kruisrak, wat ongunstig is voor de mijlen.
Voorspelling
Volgens de voorspelling blijft er de komende 24 uur voldoende wind staan, gemiddeld 2 tot 3 Beaufort en zullen alle deelnemers redelijkerwijs moeten kunnen finishen. Het weer ziet er prima uit, de temperaturen zullen morgen oplopen tot meer dan 25 graden. In plaats van zeilpakken hebben de zeilers zonnebrandcrème nodig. Opvallend is dat deze editie veel deelnemers heeft getrokken die voor de eerste keer meedoen.
Startplaatsen
De start op vrijdagavond tussen 18.30 en 19.00 uur in de dertien startplaatsen rondom het Marker- en IJsselmeer verliep uiterst rustig. Een schril contrast met vorig jaar toen de wedstrijd als een van de zwaarste Kustzeilers 24 Uurs Zeilraces de boeken in ging en de deelnemers meteen na de start werden overvallen door heftige buien en wind.
In totaal zijn 390 van de 405 ingeschreven deelnemers gestart. Het mooie weer heeft voor weinig uitvallers vooraf gezorgd. Verdeeld over vier startgroepen begonnen de deelnemers in de tocht, de wedstrijdklasse, de multihull- en Rond- en Platbodemklasse voor hun strijd om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen.
Populairste startplaats was Lelystad Noord met 71 gestarte deelnemers. Stavoren was een goede tweede met 47 deelnemers. Lelystad Zuid (42), Hindeloopen (35) en Medemblik (35) hadden ook een respectabel aantal. Het minst aantal deelnemers (9) werd in Hoorn en Hoek van ‘t IJ afgeschoten. Deze hoek van het Markermeer is gezien de weersvoorspellingen erg ongunstig. Urk deed voor het eerst niet mee als startplaats.
Doublehanded klasse
Sinds 2018 is de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace uitgebreid met een doublehanded klasse. De winnaars van vorig jaar, de Bulletproof, een Dehler 31 van Jörgen Schrier en Katja Hof, doet weer mee en probeert de titel te verdedigen. Toen streden er twee deelnemers in de doublehanded klasse. Dit jaar zijn het er veertien, waaronder avonturier en rond de wereld zeiler Mark Slats en jachtontwerper Dick Koopmans. Zij zijn in Enkhuizen Zuid gestart en zullen eerst mijlen maken op het Markermeer, alvorens ze naar het IJsselmeer zullen schutten.
De race volgen
De deelnemers kunnen live gevolgd worden via www.24uurszeilrace.nl. De teams maken gebruik van een speciaal voor de Kustzeilers 24 Uurs Zeilrace ontworpen Track & Trace systeem, wat het voor de thuisblijvers, maar ook voor de teams zelf nog spannender maakt om ze te volgen.
Ook via Facebook, Twitter en de website kunnen thuisblijvers, fans en deelnemers de Kustzeilers 24 Uurs zeilrace goed volgen. De organisatie heeft een tiental teams van verschillende klassen gevraagd live vanuit de kuip via Facebook te bloggen over hoe hun race verloopt en waar ze tegenaan lopen. Via foto’s, video’s en live updates laten ze iedereen meegenieten van hun tactische keuzes, leven aan boord, vermoeidheid en doorzettingsvermogen. Daarnaast verslaan twee reporters gedurende 24 uur de wedstrijd via interviews met deelnemers, video’s en live updates via Twitter, Facebook en de website.
Finish
Zaterdag tussen 18.30 en 19.00 uur zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen. De finish is voor het eerst live te volgen op de kade in de Westerhaven. De Volkswagen T2 oldtimer met ledscherm van 2 x 3 meter komt naast de Vischafslag te staan. Daarop zullen zaterdag tussen 17.00 en 24.00 uur foto’s te zien zijn, die direct vanaf de finishlijn worden gepubliceerd. Daarnaast verzorgt het team van Zeilhelden.nl tussen 17.00 en 20.00 uur met meerdere camera’s live videobeelden. Presentator Riemer Witteveen geeft daarbij het commentaar. Ook zullen interviews met deelnemers te horen zijn. Voor deze 55ste editie staat bij de haveningang ook weer een omroeper, die elk van de binnenstromende deelnemers persoonlijk gaat verwelkomen. Daarna is er tot middernacht feest en muziek op de kade.
Meer informatie www.24uurszeilrace.nl