Informatie voor de watersporter

40 jaar Botterdagen & Open Monumentendag

Dit jaar viert Elburg de veertigste editie van de Botterdagen. Het driedaagse evenement doet dat extra feestelijk met een optreden van de Havenzangers en extra activiteiten. Traditioneel in het tweede weekend van september. Met de vlootschouw op donderdagavond 7 september, de bedrijvenwedstrijd op vrijdag 8 september en volop aandacht voor monumenten op zaterdag 9 september.

Het evenement trapt af op donderdagavond 7 september om 19.15 uur met de vlootschouw   in de haven. Bezoekers worden al vanaf 18.30 uur welkom gezongen door de Meulezangers. Daarna volgt een prachtig schouwspel van zo’n vijftig botters uit voormalige Zuiderzee plaatsen. Daarna is er volop gezelligheid in de horecagelegenheden en de feesttent aan de haven.

Vrijdag

Vrijdag 8 september staat in het teken van de zesentwintigste botter bedrijvenwedstrijd. Nadat de schippers, bemanning en deelnemers het champagneontbijt achter de kiezen hebben, varen ze naar het wedstrijdgebied op het Veluwemeer. Dat geeft een prachtig uitzicht vanaf de dijk tussen Elburg en Harderwijk. Omstreeks 16.30 uur varen de Botters terug in de haven. Met aansluitend de prijsuitreiking bij de feesttent ‘t Blinde Peerd. In de vesting is het dan al volop gezellig bij Anijs & Radijs (Beekstraat 53). Zij organiseren buiten een vrijdagmiddagborrel met livemuziek van onder andere Jay-P en Gerrit Veldman. Eten en drinken wordt verzorgd door lokale ondernemers. Anijs & Radijs serveert gebakken mosselen, Vosvinos mooie wijnen, Bakkerij Schuld smaakvolle broodjes, de meiden van Goat Valley hebben lekkere kazen en Roelof kookt heerlijke gerechten met zijn Big Green Egg.

Zaterdag

Op zaterdag is het landelijke Open Monumentendag en staan de monumenten in de Hanzestad centraal. Het landelijke thema is Levend Erfgoed. Veel musea en monumenten zijn met korting of gratis toegankelijk. Op de website botterdagenelburg.nl is een overzicht te vinden. Zo is de Botterwerf en het Botter Museum gratis toegankelijk. Naast de vaste tentoonstelling in het museum is er een expositie van plaatselijke kunstenaars rondom het thema Hanze & Haring.

Kinderen

Voor Kinderen wordt er een Vossenjacht met oude beroepen (8 tot 12 jaar) georganiseerd. Opgeven kan vanaf 13.30 uur bij de kraam op de Vischmarkt. Rond 15.30 uur is de prijsuitreiking. Ook staan er in de stad een klassieke stoomtrein en zweefmolen voor de kinderen. Met de hele familie meevaren op een botter kan die dag tegen een kleine vergoeding.

Optredens

Voor volwassenen is er een exclusieve architectuurwandeling vanaf 13.30 uur vanaf de Vischmarkt. Voor kinderen staat er ook een klassieke stoomtrein en zweefmolen aan de Bloemstraat en Beekstraat. De authentieke sfeer van het evenement komt verder tot uiting door een sfeervolle bottermarkt met oude ambachten aan de haven, klederdrachtshows, visveiling bij de visafslag en de optredens van zeemanskoren De Meulezangers, Kop van ’t Ende en Recht deur Zee uit Kampen. Bij droog weer treedt tussen 14.00 en 15.00 uur het Reünie Orkest Artillerie Trompetter Korps in Kloostertuin op. 

Havenzangers

Om de veertigste editie feestelijk af te sluiten is er omstreeks 18.00 uur een gratis optreden van de bekende Havenzangers op de Vischmarkt. Dit muzikale duo is bekend van haar hits Als de klok van Arnemuiden, Trouw niet voor je 40 bent en ’s Nachts na tweeën. Vanaf 21.30 uur worden de Botterdagen en Open Monumentendag afgesloten met een live band in de feesttent ‘t Blinde Peerd (toegangskaarten zijn verplicht).

Voor meer informatie: botterdagenelburg.nl

Foto: Botter dagen Elburg

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht