Informatie voor de watersporter

Uitzonderlijke windvlaag op de oceaan doet opnieuw een Route du Rhum-trimaran omslaan

Saint Malo – Op 1000 mijl van de finish voor Guadeloupe is in de zeilwedstrijd Route du Rhum opnieuw een grote catamaran omgeslagen. Het betreft de 50-voets Multi50 class trimaran Arkema van de ervaren Franse zeiler Lalou Roucayrol. Volgens de eerste berichten ten gevolge van een uitzonderlijke rukwind. Roucayrol doet al voor de vierde maal mee aan de vierjaarlijkse Route du Rhum.

Lalou Roucayrol aan boord van zijn trimaran Arkema: omgeslagen door een onverwachte rukwind… (Foto Vincent Olivaud / Rte du Rhum)

Al eerder sloeg in deze wedstrijd één van de grootste trimarans, Banque Populaire IX om. Maar dat gebeurde onder stormachtige omstandigheden van de eerste dagen tussen Spanje en de Azoren. De schipper Armel Le Cleac’h kon snel gered worden door een vissersboot.

Roucayrol is – onder meer vanuit het water – vier uur lang bezig is geweest zijn tuig door te snijden. Dit om te voorkomen dat mast en giek de romp zouden beschadigen. Wel heeft hij hierbij een zeil kunnen redden. Inmiddels heeft de zeiler zich in de romp in veiligheid kunnen brengen. Hij heeft voor drie tot vier dagen voedsel en water voor tien dagen.

Hoewel er een vrachtschip naar zijn positie is geleid om hem op te pikken, heeft Roucayrol aangegeven niet zonder boot gered te willen worden, maar liever de komst van de door zijn walteam gecharterde sleepboot uit Martinique af te wachten. Deze zou hem binnen vier dagen kunnen bereiken. Op het moment van het gebeuren lag de Arkema van Roucayrol op de vierde plaats in zijn klasse. (Nauticlink, Route du Rhumactuele posities))

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht