Informatie voor de watersporter

470-damesduo Zegers-Kyranakou en Van Veen tweede tussen de mannen in Delta Lloyd Regatta

PERSBERICHT

MEDEMBLIK – Ze wonnen dit seizoen al in Miami, Palma, Hyères en op de EK in Marseille. Een vijfde zege in de 470-klasse hadden zeilsters Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen er graag aan toegevoegd bij de Delta Lloyd Regatta. In Medemblik kwam het duo van Team Delta Lloyd dicht in de buurt van de eindzege, maar de Russen Pavel Sozikin en Denis Gribanov bleken op het IJsselmeer net te sterk.

foto KlaasWiersma

Geslepen Russen
Het Nederlandse duo maakt al maanden een sterke indruk en in Medemblik was dat in het mannenveld niet anders. Vier dagen vochten ze duels uit met de uiteindelijke winnaars uit Rusland, maar een tevreden gevoel overheerste vrijdagavond na de medalrace. ,,Ze deden het heel goed die Russen. Ze waren heel slim”, keek Anneloes van Veen terug op de beslissende race.

De Nederlandse zeilsters, vorig jaar in Rio vierde bij de Olympische Spelen, begonnen de medalrace met vier punten achterstand op Sozikin en Gribamov. Ze moesten dus in elk geval voor de klassementsleiders eindigen om nog kans te maken op de eindzege. Dat lukte niet. De Russen wonnen de slotrace. Zegers-Kyranakou en Van Veen finishten als derde, maar hielden wel hun tweede plaats in het klassement vast.

Veel geleerd
,,We zijn zeer tevreden”, stelde Zegers-Kyranakou vast. ,,We hebben goed gezeild deze week en een hoop geleerd; vooral dat we nog niet uitgeleerd zijn. We hebben goed naar de mannen gekeken. Veel kansen kregen we niet van de Russen in de medalrace. Dit resultaat is dus goed, zeker als je meeneemt dat we hier met de mannen zeilden’’, voegde Van Veen toe.

Bouwmeester naar medalrace in Laser Radial
Marit Bouwmeester moest door de in eerste instantie matige windomstandigheden lang wachten voor ze het water op ging in de Laser Radial. Donderdag was ze weggezakt uit de top van het klassement. Vrijdag ging het een heel stuk beter met de Friezin.

,,Dit was een prima dag. Er was wat spanning of ik de medalrace wel zou halen. Dat is met twee overwinningen vandaag uitstekend gelukt’’, constateerde de olympische kampioene voldaan.

Ze steeg in het klassement van plaats negen naar twee en doet zaterdag volop mee in de strijd om de medailles. Aan de leiding gaat de Japanse Manami Doi. Het gat met Bouwmeester is groot: 18 punten.

De Brit Elliot Hanson won het goud in de Laser-klasse. Zijn zesde plaats in de medalrace was voldoende om de Amerikaan Charlie Buckingham en de Australier Matthew Wearn voor te blijven.

Uitslagen Delta Lloyd Regatta
470, mannen en vrouwen, eindstand: 1. Pavel Sozikin/Denis Gribamov (Rus) 17, 2. Afrofite Zegers-Kyranakou (Ned) 25, 3. Matteo Capurro/Matteo Puppo (Ita) 33, 4. Nikolaus Kampelmühler/Thomas Czajka (Oos) 50, 5. Luise Wanser/Helena Wanser (Dui) 59, 6. Fernando Gwozdz/Tomas Dietrick (Arg) 63.

Laser, eindstand: 1. Elliot Hanson (GBr) 44, 2. Charlie Buckingham (VSt) 50, 3. Matthew Wearn (Aus) 58, 4. Mitchell Kennedy (Aus) 63, 5. Tonci Stipanovic (Kro) 69, 6. Filip Jurisic (Kro) 69.

Laser Radial, stand na 8 races (met aftrek): 1. Manami Doi (Jap) 22, 2. Marit Bouwmeester (Ned) 40, 3. Silvia Zennaro (Ita) 43, 4. Emma Plasschaert (Bel) 47, 5. Anne-Marie Rindom (Den) 48, 6. Mathilde de Kerangat (Fra) 51, 13. Daphne van der Vaart 75. (Persbericht www.deltalloydregatta.org)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht