Informatie voor de watersporter

49er-FX zeilsters Bekkering en Duetz net naast WK-podium en geen olympische kwalificatie voor Keijzer en Blom

Het 49-er FX duo Bekkering en Duetz (foto Delta Lloyd)
Het 49-er FX duo Bekkering en Duetz (foto Delta Lloyd)

Clearwater, Florida – Op het WK 49er-FX in Clearwater, Florida, zijn Annemiek Bekkering & Annette Duetz zondag 14 februari vierde geworden. Ondanks een tweede plaats in de afsluitende medalrace kwam het duo, uitkomend voor de Delta Lloyd Talentploeg, één punt tekort voor het podium. Nina Keijzer & Claire Blom eindigden het kampioenschap als 15e. Onvoldoende om zich te kwalificeren op naam en het ticket voor de Olympische Spelen in Rio nu al veilig te stellen.

Bekkering & Duetz net naast podium
Bekkering & Duetz begonnen zondag aan de laatste dag als vierde in het algemeen klassement. Na een 6e, 12e en 10e plek in de laatste drie gold-fleet races ging het duo vanaf een zesde plek door naar de medalrace, voor de strijd om dubbele punten in de top tien.
In de medalrace leken Bekkering & Duetz lange tijd af te koersen op een zilveren of bronzen medaille maar een grote windshift vlak voor de finish gooide roet in het eten. Bekkering in een eerste reactie: “Echt super balen. We waren zo dichtbij, we hadden een hele goede medalrace en tot het laatst zag het er ook nog heel goed uit. Toen kwam die windshift en toen was het net niet genoeg. Waardoor we op één punt de bronzen en op twee punten de zilveren medaille niet pakken.”

Het Duitse duo Jurczok & Lorenz (76 punten) pakte het brons en de Deense zussen Schütt &Schütt (75 punten) het zilver. De wereldtitel ging met 62 punten naar de Spaanse Tamara Echegoeyn & Berta Betanzos. Bekkering vervolgt: “Nu overheerst het balende gevoel. We realiseren ons wel dat we een goede week hebben gehad en veel hebben geleerd. We gaan er een nachtje over slapen. Natuurlijk zijn we ook wel blij, maar zo dichtbij zijn en op één puntje verliezen is echt superrot. Morgen alles inpakken en dan gaan we naar Nederland om nieuwe plannen te maken.”

Keijzer & Blom hebben nog één kans om ticket Rio zeker te stellen
Nina Keijzer en Claire Blom konden met een score bij de top acht landen in de geschoonde landenklassering op dit WK voldoen aan de kwalificatie-eis op naam van NOC*NSF, benodigd om hun ticket naar de Olympische Spelen in Rio veilig te stellen. Het duo, uitkomend voor Team Magic Marine, heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Hyères in april nog een laatste kans om aan de kwalificatie op naam te voldoen.
Mochten Keijzer en Blom onverhoopt niet aan deze eis voldoen dan zullen Annemiek Bekkering en Annette Duetz Nederland vertegenwoordigen, aangezien dit duo al aan de eis van NOC*NSF heeft voldaan.

Eindstand WK 49er-FX
1. Echegoyen/Betanzos, ESP, 62 pnt.
2. Schütt/Schütt, DEN, 75 pnt.
3. Jurczok/Lorenz, GER, 76 pnt.
4. Bekkering/Duetz, NED, 77 pnt.
15. Keijzer/Blom, NED, 124 pnt.

Teams zelfstandig actief
Beide teams zijn al sinds vorig jaar zelfstandig actief. Keijzer en Blom vormen een commercieel team, Team Magic Marine. Bekkering en Duetz maken nog wel deel uit van de Delta Lloyd Talentploeg en kunnen gebruik maken van de materialen van het Watersportverbond, echter zonder de financiële steun voor deelname aan het internationale zeilcircuit. Voor beide teams betekent dit dat ze samen met hun eigen achterban en privé-sponsoren zaken als reis- en verblijfkosten, inschrijfgeld en hun coach betalen. (www.saillife.com, www.ourroadtorio2016.com, www.bekkering-duetz.com, ‘Strijd nog niet gestreden in 49er FX’- Zeilen)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht