Informatie voor de watersporter

50 klassieke zeilschepen vanaf 15 oktober in Workum voor jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen

PERSBERICHT

foto: zeilvracht.nl
foto: zeilvracht.nl
Workum – Vanaf zaterdag 15 oktober verschijnen er zo’n vijftig klassieke zeilschepen in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals op zaterdag de aanbrengrace met Friese boerenpramen vanuit Bolsward, het klompjeszeilen, en op zondag en maandag de ambachtelijke markten, de scheepskeuringen en natuurlijk de spectaculaire start waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken. Het geheel wordt muzikaal ingeluid met het internationale festival Liereliet. De beste muzikanten op dit gebied spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal. Maandag om 13.00 uur lost Reid, initiator van de wedstrijden, voor het eerst in jaren weer zelf het startschot in de havenkom.
Cultuurhistorie en zeilsport
Tweeënveertig jaar geleden zette vuurtorenwachter Reid de Jong het evenement op touw om het oude vak van schipperen onder zeil te behouden voor het nageslacht. Later kwamen daar de Visserijdagen en het internationale muziekfestival Liereliet bij. Zo werd de cultuurhistorie met de zeilsport verweven. Samen vormen de wedstrijden een nuchtere nabootsing van de handel in koemest tussen Friesland en de Bollenstreek, het personenvervoer over water tussen de Zuiderzee-steden en de traditionele visserij.
Strontrace
De strontrace start de maandag om 13.00 uur na de start van de visserijschepen op 12.00 uur. De twaalf deelnemende vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd. De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland. De snelle IFKS-skûtsjes voelen voortdurend de hete adem van de tegenstanders in hun nek, terwijl ook in de achterhoede een zware strijd wordt geleverd.
Beurtveer
Kort na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer bestaande uit een vloot van zestien schepen. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen.
Meer informatie www.zeilvracht.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht