615 Zeiljachten vrijdagavond begonnen aan de 24 uurs Zeilrace 2011

Ondanks de KNMI-waarschuwing van ‘extreem weer’ begonnen vanavond 615 jachten aan de 47ste Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace. Ze startten vanuit vijftien havens langs het IJsselmeer en Markmeer. De grootste vloot verzamelde zich in Volendam met 88 boten. Enkhuizen-Zuid schoot de kleinste startgroep van slechts acht deelnemers weg. Die moesten direct tegen de zuidwestenwind in opkruisen, wat ongunstig is voor het afleggen van de meeste mijlen.

Was het IJsselmeer vlak aan de hoge wal in Medemblik (aflandige bries), aan de andere kant in Hindeloopen stonden er anderhalve meter hoge golven. De forse weervoorspellingen van deze ochtend zorgden voor veel verontruste telefoontjes bij het wedstrijdcomité in Medemblik. De meest gestelde vraag was of het wel door zou gaan. Uiteindelijk bleek het allemaal mee te vallen en trok het KNMI de waarschuwing weer in. De windsterkte varieerde per locatie tussen de 10 en 16 knopen.

Zoet of zout water?
Toch besloten veel teams met kleinere boten bij voorbaat om niet het Wad op te gaan. Zo vertrok Dick Muller met zijn Dehler Dueta 860 Vivace (ORC 5) in Muiden. ‘Dat ging een beetje verkeerd”, geeft de schipper toe. Hij zag de verkeerde boot aan als startschip. ‘Ik heb al op mijn kop gehad van mijn bemanning”, lacht hij. ‘We zijn nu op weg naar de E-A2 en het gaat lekker. Er staat 16 knopen wind en we lopen ongeveer 6,5 knoop onder spinnaker. Daarna gaan we richting Hoorn. Het is geen weer om het Wad op te gaan. Er staat te veel zuidwestenwind. Dan moet je van Harlingen naar Kornwerderzand kruisen en dat gaat onze boot niet redden. Wij nemen de gok niet.”

Herman Bijl van de Reverie, een Dehler 34 en in 2010 winnaar in de ORC 3-klasse, kiest juist wel voor het zoute water. ‘Wij starten in Den Oever en gaan dan het Wad op. Ik denk dat de meeste mensen bang zijn voor de voorspelde windkracht 6, maar je moet gewoon zeilen.” Ook de Xc45 (ORC 1) met de toepasselijke naam Zeehond van schipper Rauke Henstra ging de zee op. Henstra rond 21.20 uur: ‘We moeten nu nog 1,9 mijl naar de D8 [tussen Kornwerderzand midden op het Wad]. Het waait 18 knopen, maar we hebben ook al windkracht 6 te pakken gehad.”

Windverwachting voor de nacht
Vannacht blijft de wind doorwaaien vanuit het zuidwesten. In het noorden van het IJsselmeer en op het Markermeer luidt de voorspelling 10 tot 14 knopen. Voor Texel geldt de verwachting van 16 knopen, in de loop van zaterdagmorgen afnemend tot 12 knopen. Morgen eind van de middag en begin van de avond zullen alle deelnemers massaal voor de kust van Medemblik finishen.

Een deel van de vloot is via www.geosports.nl  live te volgen. Ook op www.dl24uurszeilrace.nl en zeilen.nl zullen gedurende de race updates verschijnen.