AANKONDIGING NEDERLANDS TEAM IN THE OCEAN RACE 2022-23

AANKONDIGING NEDERLANDS TEAM IN THE OCEAN RACE 2022-23

Sailing Holland en DutchSail maakten donderdagochtend 28 april bekend dat ze met een Nederlands team onder de naam: ‘SAILING TEAM NEXTGEN’ en op inschrijving van de KNZ&RV en KRZV De Maas deelnemen aan de komende editie van The Ocean Race. De campagne focust zich op toekomstige generaties en wordt ondersteund door een vijftal partners die zich ieder vanuit hun eigen expertise voor deze generaties inzetten. Daarnaast kan het team rekenen op de support van een grote groep bedrijven, verenigd in een business club. Met deze Nederlandse campagne verschijnt voor de dertiende maal een Nederlands team aan de start van ’s werelds meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De campagne kan rekenen op de steun van Carolijn Brouwer, die in de laatste editie van de race geschiedenis schreef door als eerste vrouw de race op haar naam te schrijven.

FOR THE NEXT GENERATION
Met de campagne is een voor Nederland unieke samenwerking van de belangrijkste zeilorganisaties, kennisinstellingen en bedrijven gecreëerd. Partijen die zich gezamenlijk achter een betere wereld voor de volgende generaties zetten en voor wie de campagne en deelname aan de race een podium vormen om zich aan de wereld te presenteren.

“We hebben bewust gekozen voor een brede campagne. Een campagne waarbij er naast de business club plek is voor grotere en kleinere sponsoren. Dit zijn bedrijven die zich kunnen vinden in thema’s als: innovatie, duurzaamheid en het creëren van een prestatiecultuur.” aldus Gideon Messink, vanuit Sailing Holland in de vorige twee edities samen met Anita van Oeveren verantwoordelijk voor Team Brunel.

Van Oeveren vervolgt: “Al deze partners hebben straks één ding gemeen ze dragen vanuit hun eigen kennis en expertise bij aan een betere wereld. Niet eens zo zeer voor zichzelf. Maar juist voor de volgende generaties. Met een aantal van deze partijen bevinden de gesprekken zich in de afrondende fase, daarom kunnen we nu ook naar buiten. Tegelijkertijd hebben we ook zeker nog plek voor partijen die zich hieraan willen verbinden. Dat supporten van het team kan op verschillende manieren, afhankelijk van budget en interesse. Die extra steun hebben we ook nodig om straks een winnende campagne neer te zetten.”

GENERATIE JONGE NEDERLANDSE ZEILERS VERHEUGD
“Als zeilers zijn wij super blij met het nieuws dat de boot is ingeschreven voor de Race, dat we de ervaring van Carolijn kunnen inzetten en dat er zo’n brede basis achter de campagne staat” aldus Jelmer van Beek (27). Van Beek is één van de ongeveer twaalf jonge Nederlandse zeilers onder de dertig jaar die de afgelopen drie jaar al vele mijlen op de boot heeft gemaakt.

Van Beek: “Zeilen is een ervaringssport, uren maken is belangrijk. Een goede voorbereiding essentieel. Wat dat betreft liggen we op koers. Wij zijn nu het eerste team dat officieel wordt aangekondigd. En door de steun van bijvoorbeeld de Janssen de Jong Groep hebben we ook in de afgelopen jaren al vele mijlen kunnen maken. Samen met Rutger Vos, Laura van Veen en Jorden van Rooijen zijn we zo al meerdere keren met deze boot de Atlantische oceaan overgestoken. Nu is het aan ons om in de komende selectie periode een plaats bij de basis tien aan boord te bemachtigen.”

BROUWER WIL INSPIREREN
Voor Carolijn Brouwer is het na drie deelnames bij buitenlandse teams de eerste keer dat ze zich in The Ocean Race aan een Nederlandse campagne verbindt. Brouwer: “Historisch zijn wij als Nederland het sterkste land in The Ocean Race. In de laatste race won ik, maar zat ik niet bij een Nederlands team. ABN AMRO I was de laatste Nederlandse boot die won, maar daar zat geen Nederlander aan boord.”

“Helaas heb ik nog nooit in een Nederlands team gevaren, met deze campagne hoop ik daar verandering in te kunnen brengen. Niet eens zozeer voor mezelf, maar ik wil mijn kennis en ervaring graag overbrengen op de huidige generatie jonge zeilers en daarnaast hoop ik daarmee een voorbeeld te kunnen zijn voor de volgende generaties. Ze moeten zien dat dromen haalbaar zijn.”

THE OCEAN RACE 2022-23
The Ocean Race, voorheen Volvo Ocean Race, is de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. De 14e editie van de race start op 15 januari 2023 in het Spaanse Alicante en eindigt 6 maanden en 32.000 nautical mile, zo’n 60.000 km, later in het Italiaanse Genua. Onderweg worden achtereenvolgens Kaap Verdi, Kaapstad, Itjaì, Newport, Aarhus en Den Haag aangedaan.

TIJDLIJN TOT START VAN THE OCEAN RACE
Met nog 262 dagen tot de start van de The Ocean Race is het Nederlandse team al volop in voorbereiding op de start. De boot, op dit moment varende onder de naam Janssen de Jong, is afgelopen maand van Sint-Maarten, via Europa, naar Jeddah gevaren. Daar zal de boot de komende weken aanwezig zijn voor een evenement.

Vanaf half juni zal de boot koers zetten richting Den Haag. Deze etappe zal als trainingsblok voor The Ocean Race dienen. Na een refit in Nederland zal de boot eind augustus koers zetten richting de Balearische Zee voor de laatste voorbereidingen op de start van de race op 15 januari 2023 in Alicante.

OVER DUTCHSAIL
DutchSail is een non-profit Stichting met als doel: het samenbrengen en samenhouden van partijen die direct en indirect een bijdrage kunnen en willen leveren aan het welzijn van de watersport. Een onderdeel is het logischer en makkelijker maken van de huidige grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines. DutchSail spant zich tevens in om de innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker onder de aandacht te brengen.

OVER SAILING HOLLAND
Sailing Holland was in 2014-15 en 2017-18 verantwoordelijk voor de Volvo Ocean Race campagnes van Team Brunel. Sailing Holland verzorgt het teammanagement en is daarnaast eigenaar van de VO65 waarmee gevaren wordt.

VOLG SAILING TEAM NEXTGEN
Sailing Team NEXTGEN volg je het best via hun eigen kanalen:
www.sailingteamnextgen.com
Instagram
Facebook
LinkedIN
Twitter

Foto: Brend Schuil

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.