windverwachting

Abu Dhabi Ocean Racing winnaar vijfde etappe Volvo Ocean Race

VOR_abu_dhabi3Alicante, Itajaì (Brazilië) – De laatste loodjes van de vijfde etappe van de Volvo Ocean Race hebben zwaar gewogen voor de vier leidende boten, die na 6776 mijl varen uiteindelijk met een marginaal verschil van twee tot drie mijl gezamenlijk de finish naderden.

Uiteindelijk was het Abu Dhabi Ocean Racing, die net voor de overige drie als eerste over de finishlijn zeilde. Mapfre kwam een half uur later als tweede binnen. De Nederlandse boot Brunel eindigde als vierde van de vijf boten, die tot aan de finish van deze etappe nog in de race waren.

Schipper Ian Walker en zijn mannen van Abu Dhabi Ocean Racing gingen na 18 dagen, 23 uur en 30 minuten zichtbaar blij en opgelucht door de finish. Ze zijn tot dusver het enige team dat in de Volvo Ocean Race 2014-15 twee etappezeges behaalden.

Aan boord zat de enige Braziliaan in het hele veld, Andre Fonseca. Met de nationale vlag om zijn schouders genoot hij van het warme onthaal van zijn landgenoten. Een enorme menigte had zich in Itajai verzameld om de vier eerste Volvo Ocean 65’s binnen te zien komen.

Team Alvimedica en het Nederlandse Team Brunel van schipper Bouwe Bekking (Deventer) gaven de toeschouwers waar voor hun geld. Ondanks dat ze 6.776 nautische mijlen onder de kiel hadden, vochten ze tot aan de eindstreep om de laatste podiumtrede. Het verschil was uiteindelijk slechts 1 minuut en 16 seconden. In het nadeel van de Nederlandse boot. De top 4 ging binnen het uur over de eindstreep.

“Het was zo’n monsteretappe”, reageerde Ian Walker na afloop. “We waren enorm blij met het 24-uurs record. Toen we 8 uur bezig waren, zei ik tegen de jongens dat we het konden halen en dat we ervoor moesten gaan. Zelfs als we wat afstand in de race zouden verliezen, maar we kwamen juist hierdoor aan de leiding. Daarna hebben we heel goed gezeild. Onze kracht is dat 7 van de 8 jongens kunnen sturen. We roteren veel, dus niemand hoeft lang aan het roer te staan. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe goed iedereen in mijn team is.”

Nog maar net Kaap Hoorn voorbij en op de Zuid-Atlantische Oceaan kreeg de vloot het nog harder voor de kiezen. “Dat was een vreselijke nacht. We namen gas terug. De gebroken mast van Dongfeng had vanzelfsprekend een psychologisch effect op ons. Het werd belangrijker om te finishen dan om eerste of tweede te worden.” Abu Dhabi Ocean Racing wist in ieder geval zonder kleerscheuren in Itajai aan te komen: “Onze job list is korter dan in vorige etappes. We hoefden nooit langzamer te varen om iets te repareren en de zeilen zijn in prima staat. De credits gaan naar onze walploeg.”

Dankzij deze overwinning in de vijfde etappe en het uitvallen van de grootste rivaal, Dongfeng Race Team, slaat Abu Dhabi Ocean Racing nu een aanzienlijk gat in het totaalklassement. Het team van Walker heeft een voorsprong van 7 punten, terwijl Team Alvimedica en Team Brunel met gelijke aantal punten (18) op respectievelijk de derde en vierde plaats staan. (Volvo Ocean Race, audio interview Gerd Jan Poortman over vijfde etappe Volvo Ocean Race – Zeilen (audio – start direct))

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X