Informatie voor de watersporter

AC75 monohull moet van de America’s Cup weer een eerlijke sportieve wedstrijd maken

Auckland (Nieuw-Zeeland) – De volgende America’s Cup in 2021 zal worden gevaren met 75-voets monohulls, terwijl nieuwe regels het aantal nationaliteiten aan boord zullen beperken. Dit hebben America’s Cup winnaar Emirates Team New Zealand en de Italiaanse uitdager Luna Rossa vrijdag nu officieel bekend gemaakt. Bijzonderheden met betrekking op het speciale AC75 ontwerp, zoals het al dan niet hebben van hydrofoils, worden op 30 november bekendgemaakt en de regels voor de nieuwe klasse op 31 maart.

Volgens ingewijden is het overboord zetten van de huidige catamarans een symbolische maatregel, die een eind wil maken aan de afgelopen gekte van de afgelopen acht jaar, waarin het ‘eerlijk sportmanschap’ ver te zoeken was, ‘de dolgedraaide hysterie’ herhaaldelijk op rechtzaken was uitgelopen, en teams – zoals dat van Nieuw-Zeeland – bewust financieel werden gedwarsboomd om deelname te bemoeilijken.

De Nieuw-Zeelanders willen er samen met de Italianen gewoon weer een eerlijke zeilwedstrijd van maken, waarvan meer dan één deelnemer kan profiteren. (Nauticlink, nzherald.co.nz, thenewstribune.com)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht