Informatie voor de watersporter

Afnemende wind en zes knopen getijdenstroming maken Volvo Ocean Race finish Cardiff extra onvoorspelbaar

Alicante – Op maandag 28 mei gaan Team Brunel en team AkzoNobel nek-aan-nek richting de finish van de negende etappe in Cardiff, Wales. Na bijna acht dagen intensief racen over de Atlantische Oceaan, bedraagt het verschil tussen de twee Nederlandse boten minder dan een mijl met nog ruim 85 mijl te gaan. Op dit moment gaat Team Brunel aan kop.

Om het nog spannender te maken, vaart Dongfeng Race Team met ruim zestien mijl achterstand in derde positie. In de laatste etappe werden ze in de slotmijlen van het podium gezeild. Zij zijn dus ongetwijfeld uit op revanche.

Met de afnemende wind tot onder de tien knopen hebben de teams een langzame finish in het verschiet. Allemaal zoeken ze de snelste route naar Cardiff met zeker vier teams in de race voor de etappezege. Hoewel het windgebrek niet helpt, ligt de ware uitdaging in de navigatie door het Bristol Kanaal met de getijdenstroming. Bereikt een boot op het juiste moment het kanaal, dan kan die accelereren richting de eindstreep. Als het team minder geluk heeft, kan het zes knopen stroom tegen krijgen en terug naar zee worden geduwd. Dit betekent spannende tijden voor de zeilers en al helemaal voor de navigators.

In de voorhoede maken de door de wol geverfde Volvo Ocean Race-navigators Andrew Cape (Brunel) en Jules Salter (AkzoNobel) zich op voor de eindstrijd om de etappezege.

“We zitten in de laatste 24 uur en nek-aan-nek met Brunel”, aldus Emily Nagel van AkzoNobel. “De wind zal op en neer gaan, er zullen veel overstagmanoeuvres volgen en we zullen weinig slaap krijgen. Het zal echt een tactisch gevecht worden, zeker voor Jules.”

Voor Dongfeng Race Team betekent een podiumplaats dat ze MAPFRE van de koppositie in het algemende klassement stoten met slechts twee korte etappes te gaan. Maar schipper Charles Caudrelier wil meer: “Onze droom is om een etappezege op te strijken en revanche voor de achtste etappe te nemen. Brunel en AkzoNobel hebben vanaf het begin goed gezeild, maar nu vechten ze met elkaar. De kans bestaat dat ze daarbij een fout maken, doordat ze zo met elkaar bezig zijn. Ze hebben momenteel een mooie voorsprong, maar die kan tot niets afnemen tegen de tijd dat we in de baai aankomen. De wind is niet het probleem, het is de stroming. Wij hebben echter een goed plan, denk ik.”

Team Brunel-schipper Bouwe Bekking zei gisteren: “Dongfeng is dertig mijl achter ons. Dat is een behoorlijke afstand. Dat betekent dat ze op dit stuk 10 procent harder moeten varen. We hebben echter gezien dat we nog een keer door een transitie heen moeten. Het hele veld schuift dan dichter in elkaar. Het zal nog spannend blijven tot het einde, maar er zit een goede kans in dat we beide rode boten verslaan. Dat was de hoofddoelstelling van deze etappe. Verslaan we dan ook nog Akzo, zou dat helemaal subliem zijn.”

De meest recente verwachte aankomsttijd van de koplopers is op dinsdag 29 mei na 02:00 UTC. De rest van de vloot zal gedurende de dag binnenkomen.

De spannende slotfase is te volgen via de live tracker op de website.

Meer informatie Volvo Ocean Raceactuele posities

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht