Alle Volvo Ocean Race-zeilen door zeilmaker North Sails gemaakt met de Nederlandse Twaron supervezel Teijin Aramid

PERSBERICHT
Scheveningen – Naar verwachting zullen vrijdagochtend 19 juni 2015 de zeilboten van de Volvo Ocean Race arriveren in Scheveningen voor een stop-over. Voor het eerst zijn de boten identiek en zijn alle voorzien van dezelfde hoogwaardige zeilen met daarin de Nederlandse Twaron supervezel van Teijin Aramid. Vanuit het Franse Lorient maken ze een stop-over in de Scheveningse Haven om zaterdag weer te vertrekken naar de finish in Zweden.
De geavanceerde technologie die tegenwoordig in de zeilen wordt gebruikt, zorgt ervoor dat de boten beter te managen zijn en het verbetert de prestaties. Minder rek in de zeilen zorgt ervoor dat de zeilen beter vorm houden over een breder windbereik. Hiermee kunnen ze zeilers hun bovenwindse prestaties enorm verbeteren. Daarnaast is gewicht een van de belangrijkste criteria aan boord van deze hoogwaardige raceboten. Twaron is 5 keer sterker dan staal bij hetzelfde gewicht. De lichte zeilen verlagen het zwaartepunt van de boot, waardoor slagzij vermindert en de snelheid verbetert. En natuurlijk betekenen lichtere zeilen ook dat een zeiler minder energie hoeft te gebruiken tijdens het trimmen en opbergen van de zeilen.
North Sails heeft de high-tech zeilen geproduceerd volgens het North Sails 3Di proces. Hierbij maken ze gebruik van prepeg tapes met verschillende deniers van onder andere zwarte Twaron Aramide. Twaron Black zorgt voor een goede balans tussen de modulus en duurzaamheid van de zeilen. De mix van Nederlandse supervezels zorgt voor een optimale duurzaamheid en betrouwbaarheid die nodig is om deze race van ongeveer 39.000 zeemijlen of 73.000 kilometer te kunnen voltooien.
In 2011 produceerde Teijin Aramid voor het eerst de volledig zwarte aramidevezel, Twaron Black. Twaron, normaal goudgeel van kleur, werd toen op verzoek van klanten in de zeil- en sportindustrie voor het eerst tot in de kern gekleurd. Dat jaar was voor het eerst een gekleurd zeil te zien in de Volvo Ocean Race.
Meer informatie www.teijinaramid.com en www.nl.northsails.com