Informatie voor de watersporter

Als vrije ontwikkelingsklasse staat IMOCA ‘foils’ toe voor onder meer de Vendée Globe

Aankomst François Gabart, winnaar Vendée Globe 2012 (foto Vendée Globe)
Aankomst François Gabart, winnaar Vendée Globe 2012 (foto Vendée Globe)
Nantes – De regels van de ‘vrije’ IMOCA klasse, waaraan deelnemers aan de meest roemruchte oceaanraces zoals de Vendée Globe moeten voldoen, zullen niet wijzigen. Dit houdt in dat vleugelprofielen in deze klasse worden toegestaan. Dit is afgelopen woensdag tijdens een vergadering van de klasse in het Franse Nantes met een overgrote meerderheid van stemmen besloten.

Masten en kiel worden wél uniform, maar de romp en appendages (‘aanhangels’) blijven dus vrij. Dit wil niet zeggen dat deze monohulls nu dus ook gaan ‘vliegen’, wel zou een vleugelprofiel de boot hoger op het water doen kunnen liggen en minder weerstand geven. Het is op dit moment echter nog niet duidelijk in hoeverre zeilers in dit type boot ook daadwerkelijk baat zouden hebben bij een vleugelprofiel.

De vergadering wilde met 53 stemmen vóór, 15 tegen en één onthouding de IMOCA klasse duidelijk als ontwikkelingsklasse blijven zien, en er juist géén eenheidsklasse van maken. Bovendien kunnen de regels van de Vendée Globe alleen direct na de wedstrijd worden gewijzigd. Praktische reden is, dat er voor de Vendée Globe 2016 nu al boten worden gebouwd met een vleugelprofiel. Meerkosten 200.000 tot 300.000 euro. (Nauticlink, www.imoca.org, www.vendeeglobe.org)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht