Informatie voor de watersporter

America’s Cup lijkt veranderd in slijtageslag, Emirates Nieuw-Zeeland wint derde race opnieuw dankzij averij van Luna Rossa

San Francisco – In de America’s Cup hebben de Nieuw-Zeelanders de derde race tegen de Italiaanse inzet Luna Rossa gewonnen.  Opnieuw niet  zozeer dankzij hun zeilkunst, maar dankzij het feit dat de Italianen problemen kregen met een katrol, cruciaal om  hun vleugelprofiel te besturen. De Italianen zagen zich geconfronteerd met een oncontroleerbaar vleugelprofiel, terwijl hun tegenstander op z’n foils drie meter boven het water vrij over de baan vloog met een spectaculaire snelheid van ruim 40 knopen.

Omdat er nog een vierde race gevaren zou worden, liep na de derde race  de spanning op of de wind wel of niet boven de veiligheidslimiet uitkwam. Een kwartier voor de start werd deze afgeblazen.  Indien de wedstrijdleiding wel tot de vierde race had besloten, dan was het maar de vraag geweest of de Italianen daar wel klaar voor zouden zijn geweest. In dat geval hadden zij hoogstens hun enige kaart voor een uitstelverzoek kunnen gebruiken. Deze kunnen zij nu voor een volgende gelegenheid bewaren. Aanstaande woensdag is de eerstvolgende racedag.

Nu dat in de halve finale alle drie de gevaren races zijn beslist door materiaalperikelen, vragen steeds meer mensen zich af of deze nog niet uitontwikkelde zeilmachines wel een juiste keus zijn geweest voor de America’s Cup. De zeilsport zou vanwege de slijtageslag te veel op de achtergrond raken.  Anderzijds is het in de Formule 1 autosport, waarmee deze tak van zeilen wel wordt vergeleken, weinig anders gesteld.  (Nauticlink, SFGate, Louis Vuitton Cup en America’s Cup en YouTube live kanaal)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht