Informatie voor de watersporter

America’s Cup met maar één boot in de baan zonder Luna Rossa gestart.

San Francisco – De America’s Cup 2013 in San Francisco is afgelopen weekend begonnen. De eerste punten werden gescoord door het Emirates Team New Zealand in de eerste race van de Louis Vuitton Cup voor de uitdagers. Dat was wel een beetje een bizarre vertoning door het wegblijven van het Italiaanse uitdager Luna Rossa vanwege een meningsverschil over het reglement. De Nieuw-Zeelanders gingen zodoende alleen over de baan om formeel de punten te kunnen scoren.

Vandaag vindt er een hoorzitting plaats over de wijziging van de reglementen. De 34ste America’s Cup verloopt niet soepel. Omdat Oracle de grenzen van de zeilsport heeft opgezocht met gigantische peperdure boten, die zeilen op de grens van veiligheid en natuurlijke mogelijkheden, is deelname zo kostbaar geworden, dat het aantal uitdagers is teruggelopen van zo’n twaalf naar vier. Van die vier betwist Luna Rossa nu het reglement, terwijl Artemis, die in mei hun bemanningslid Andrew Simpson na het omslaan van de boot tijdens de training zag verdrinken, vrijdag nog heeft gewaarschuwd dan ‘in de loop van de zomer’ wel een nieuwe AC72 klaar te hebben, maar toch niet zal starten als de nieuwe regels worden teruggedraaid.

De 34e editie van het zeilevenement werd geopend door Lucy M. Jewett, die onlangs werd verkozen voor de America’s Cup Hall of Fame. Voor het eerst sinds 1995, vindt de America’s Cup plaats in de VS. Burgemeester van San Francisco, Edwin M. Lee, is zeer vereerd. “Het is een voorrecht om de burgemeester te zijn van de gaststad voor de America’s Cup.” (Nauticlink, Mercury News, De Telegraaf Vaarkrant, Reuters, America’s Cup)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht