windverwachting

Amerikaanse VOC-replica Halve Maen aangekomen in IJmuiden

PERSBERICHT
halvemaen_ijmuidenHoorn, IJmuiden – VOC-museumschip de Halve Maen is aangekomen in Nederland. Op donderdag 23 april werd het schip vanaf het grote transportschip MS Traveller getakeld in de haven van IJmuiden. De komende tijd wordt het schip klaar gemaakt voor de feestelijke binnenkomst op zaterdag 23 mei in de haven van Hoorn.
Op 8 april is de Halve Maen met de MS Traveller vertrokken vanuit Newport. Na een overtocht van duizenden kilometers is VOC-museumschip de Halve Maen aangekomen in Nederland, in de haven van IJmuiden. Het schip is vervoerd door Sevenstar Yacht Transport, een van de sponsors van de Halve Maen. Dit bedrijf is door het New Netherland Museum, de eigenaar van de Halve Maen, in de arm genomen om het schip te vervoeren. Het New Netherland Museum heeft de Halve Maen voor de komende vijf jaar in bruikleen gegeven.
Klaar maken
Voor de reis is het schip afgetuigd. De topmasten, de ra’s, de zeilen en de tuigage zijn er af gehaald. Na de aankomst in IJmuiden wordt de Halve Maen weer opgetuigd en klaargemaakt voor het feestelijke officiële ontvangst op zaterdag 23 mei in Hoorn. Vanaf 30 mei is de Halve Maen voor het publiek te bezoeken, op de zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn. Bezoekers worden in een rondleiding van 45 minuten meegenomen door de bemanning in de spannende verhalen die het schip vertelt. Vooraf reserveren is noodzakelijk, dat kan vanaf 15 mei via www.halvemaenhoorn.nl.
Feestjaar
De Halve Maen is precies op tijd in Hoorn voor de viering van 400 jaar Kaap Hoorn. Het is een feestjaar vol activiteiten die in het teken staan van het maritieme verleden van Hoorn en de unieke ontdekking 400 jaar geleden. Op 29 januari 1616 rondden Schouten en Le Maire het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika en vernoemden deze Kaap naar de thuishaven, Kaap Hoorn. Van dit rijke verleden is nog veel terug te vinden.
Halve Maen naar SAIL Amsterdam 2015
Directeur Tall Ships SAIL Jeannette Blijdorp en directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum ondertekenden gisteren in het Havengebouw in Amsterdam de overeenkomst waarmee de komst van de Halve Maen naar SAIL Amsterdam 2015 bevestigd is. De replica van het VOC schip waarmee Henry Hudson zijn beroemde tocht in 1609 naar Manhattan maakte, en dat later in Azië werd ingezet, neemt prominent deel aan de Parade of SAIL In op woensdag 19 augustus, van IJmuiden naar Amsterdam. Daarna kiest zij een ligplaats in de IJ-haven, tussen de vele andere Tall Ships die SAIL iedere vijf jaar tot het grootste nautische feest van Europa maken. Hier is het schip van donderdag 20 tot en met zaterdag 22 augustus van 09.00 tot 16.00 (en op zondagochtend) open voor het SAIL publiek.
Volgens Jeannette Blijdorp past de komst van de Halve Maen ‘uitstekend in ons streven dat vooral bijzondere schepen en replica’s tijdens tijdens deze editie van SAIL aanwezig zullen zijn. De bezoekende schepen komen dit jaar uit 20 landen en 4 continenten’.
De Halve Maen, die de afgelopen jaren de wateren rond New York heeft bevaren en eigendom is van het Amerikaanse New Netherland Museum, wordt op 23 mei in Hoorn verwacht, waar zij voor tenminste een aantal jaren een ligplaats zal innemen bij het Centrum Varend Erfgoed op het Oostereiland.
Meer informatie www.halvemaenhoorn.nl en www.kaaphoorn400.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X