123 stickers

Amerikanen en Nieuw-Zeelanders winnen elk één race in America’s Cup, Kiwi’s nog maar twee punten verwijderd van eindoverwinning

San Francisco (VS) – In de 34-ste America’s Cup staat het nu 7-3 voor Emirates Team New Zealand. Na aftrek van de eerder opgelopen twee strafpunten voor Oracle telt dit in de praktijk als 7-1. Zowel Oracle Team USA als de Nieuw-Zeelanders wonnen zondag elk één race, in volgorde race 9 en 10. De Kiwi’s zijn nu nog maar twee races verwijderd van de eindoverwinning, die ze in theorie morgen zouden kunnen binnenhalen.

Meer dan 35000 toeschouwers zagen hoe de twee teams elkaar letterlijk de loef probeerden af te steken met snelheden van over de veertig knopen. De topsnelheid van Oracle in race 10 bedroeg bij 18 tot 22 knopen wind 44.98 knopen. Dat dit de tak van zeilen is, die de zeilsport daadwerkelijk tot een kijksport kan verheffen, hebben deze twee races nu wel bewezen. In de tiende race wisselde de leiding over een afstand van 10 zeemijl niet minder dan vier maal.

Het was ook moeilijk te begrijpen, hoe Oracle Team USA na zo’n serie zwakke races in het begin, zich zo snel heeft kunnen verbeteren tot dit niveau. De bootsnelheid is beter en de gijpen gaan in tegenstelling tot het verleden nu wel gesmeerd en trefzeker. Er lijkt meer te zijn gebeurd, dan alleen het aan boord halen van het Britse zeilwonder Ben Ainslie. Schipper Jimmy Spithill legde het als volgt uit: “Dit is een boot in ontwikkeling. We leren nog steeds elke dag hoe je ‘m moet racen. Zelfs nu hebben we nog een lijst met gewenste veranderingen.”

Op dinsdag 17 september – Nederlandse tijd 22:00 uur – staan volgens het schema race 11 en 12 op het programma. Ook deze zijn in Europa live op internet te volgen. (Nauticlink, America’s Cup met YouTube live kanaal)

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X