Informatie voor de watersporter

André Kuipers doopt 22 mei door TU Delft-studenten gebouwde zonneboot 'met fietstechniek'

PERSBERICHT
Delft – Op 22 mei doopt astronaut André Kuipers de zonneboot van het TU Delft Solar Boat Team. Na een jaar bouwen is de boot klaar voor de eerste officiële vaartocht door de Delftse wateren. 32 studenten van de TU Delft bouwden de meest geavanceerde zonneboot van dit moment; speciaal voor één gelegenheid: de DONG Energy Solar Challenge, de World Cup For Solar Powered Boats.
Fietsprincipe
De boot is uniek door het toepassen van een uniek en simpel Nederlands principe: fietsen. De zonneboot heeft geen klassiek roer achterop, maar sturen gaat door de voorste draagvleugel te draaien. Dit systeem houdt de boot stabiel als de draagvleugels de romp uit het water tillen. Om te voorkomen dat de boot omvalt compenseert de bestuurder de val door de richting in te sturen waarin de boot dreigt te vallen. Net als hoe een fiets werkt.
Door deze manier van varen kunnen de draagvleugels extreem klein zijn en heeft de boot net zoveel waterweerstand als een mensenhand die in het water steekt. Mede door het lichte gewicht van totaal ongeveer 100 kg kan de boot een topsnelheid bereiken van 40 a 45 kilometer per uur. Met deze snelheid mikt het team op het winnen van de wereldtitel.
Meer informatie www.solarboatteam.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht