Informatie voor de watersporter

Antonius Zorggroep investeert als hét 'watersportziekenhuis' in tweede ambulanceboot voor Friesland

PERSBERICHT
Sneek – Het Antonius Ziekenhuis introduceerde in 2008 als hét watersportziekenhuis van Nederland de eerste ambulanceboot van ons land. Nu komt daar een tweede bij. De uitbreiding staat symbool van de groeiende aandacht voor de zorg in en op het water. Dr. Wouter van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur van Antonius Zorggroep: “Feitelijk kan de uitbreiding gezien worden als een doorontwikkeling naar een volgende fase. Destijds zaten we echt in een pioniersfase, waarbij het de vraag was of de ambulanceboot in een behoefte zou voorzien, als extra zorgcapaciteit. Wij dachten vooraf van wel, alleen moest dat nog wel bewezen worden. Met meerdere inzetten in de zomervakantieperiode tijdens watersportevenementen is ons vermoeden bevestigd en is er echt sprake van een meerwaarde.”
Inzet vanuit de meldkamer
Clustermanager Erich Neumann van Ambulancezorg Fryslân: “Inmiddels heeft de ambulanceboot in Sneek een vaste ligplaats gekregen en is hij opgenomen in het reguliere ambulancezorgtraject. Vanuit de Meldkamer Noord-Nederland in Drachten kan de boot bij spoedgevallen worden opgeroepen. Dus gaat het niet alleen meer om inzet tijdens evenementen. Het grote voordeel van de boot is dat we midden op het water eerder ter plekke kunnen zijn en daardoor eerder hulp kunnen verlenen.”
De ambulanceboten worden bemand door speciaal opgeleide (vrijwillige) schippers. Hierbij gaat het om medewerkers van het Antonius Ziekenhuis en watersport gerelateerde bedrijven uit Sneek (van Watersportboulevard ‘t Ges). Verder wordt de boot bemand door een ambulanceteam van Ambulancezorg Fryslân.
Inzetbaar bij zwaarder weer en met meer comfort
De nieuwe boot is een zogenoemde RIB, rating B (Rigid Inflatable Boat). Neumann: ‘Het gaat om een boot met een harde romp en een met lucht gevulde tube eromheen. Die tube zorgt er voor dat de energie van de golven wordt opgevangen én dat het drijfvermogen stabiel blijft. Vandaar dat dit type boot uitermate geschikt is voor vervoer van hulpbehoevenden. ‘Rating B’ geeft aan dat hij geschikt is voor zeereizen met windkracht 8 en een golfhoogte tot 4 meter. De boot is voorzien van een Honda-motor van 200 pk. Dus prima inzetbaar voor de Friese meren lijkt mij.
Dezelfde apparatuur als in een gewone ambulance
Over de apparatuur op de boot kan Neumann kort zijn: eigenlijk is dezelfde apparatuur aanwezig als in een ‘gewone’ ambulance. Dan moet je ondermeer denken aan een hartmonitor, een defibrillator en een brancard.
Het succes van de ambulanceboten is overigens mede afhankelijk van de samenwerking met de brandweer. Zwart/wit gezien worden zij ingeschakeld om te redden en doen wij de zorg. Samen zorgen wij ervoor dat de patiënt zo snel als mogelijk uit het water is en naar het ziekenhuis vervoerd wordt, mocht dat nodig zijn.”
De nieuwe ambulanceboot wordt op vrijdag 6 juli gedoopt in Sneek, door mevrouw Aaltje Bakker, Hoofd Zorginkoop Cure van De Friesland Zorgverzekeraar.
Zondagmiddag 8 juli kan het grote publiek kennismaken, als de boot wordt gepresenteerd in Leeuwarden tijdens de opening en eerste races van de Dong Energy Solar Challenge (de zonnebootrace).
Meer informatie www.antoniuszorggroep.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht