Informatie voor de watersporter

Antwerp Race op zaterdag 15 oktober voor de 24ste keer 'het zeilsport-moment van het jaar'

PERSBERICHT
Antwerpen – Op zaterdag 15 oktober e.k. heeft voor de vier en twintigste keer de Huysman Antwerp Race plaats. 225 zeiljachten racen dan de Schelde op, voortgestuwd door wind en de vloedstroom. Het is van de meest tot de verbeelding sprekende zeilevenementen van de Lage Landen. Een classic waaraan de beste competitiezeilers, maar ook een massa gelegenheidszeilers deelnemen. Ze halen alle ballast van boord, hijsen de performantste zeilen en bereiden zich voor op de ultieme match van het jaar. Finishen op de drempel van “ ’t Stat” is de absolute bonus.
Zeilsportmoment van het jaar
Wedstrijdzeilen op de Schelde is al even uniek als een wielerwedstrijd op de E 40. Het België / Holland aspect groeit. De race verloopt op zowel het Nederlandse als het Belgische gedeelte van de Westerschelde. Qua deelnemers is er een balans tussen Nederlandse en Belgische deelnemers. In de top van de klassementen is de Huysman Antwerp Race de eindafrekening van het wedstrijdseizoen.
Concentratie van prestatiezeilers
Een handicapsysteem zorgt ervoor dat de uiteenlopende boottypes met zeer uiteenlopende vaarcapaciteiten een zo eerlijk mogelijke kans krijgen. Daarom zijn er twee hoofdklassen: de IRC en de CR. IRC zijn de semi -profs en de top uit de liefhebbersrangen, de CR categorie bestaat hoofdzakelijk uit gelegenheidsracers. Grote jachten die buiten deze klassen varen, vallen onder de Maxi klasse. Naar hen wordt vooral gekeken om het informele snelheidsrecord Breskens Antwerpen te breken.
Sinds 2006 staat het tijdsrecord Breskens – Antwerpen op 4 uur, 11 minuten, 08 seconden, neergezet door de zestigvoeter Brunel / Platinum met Hans Bouscholte als schipper. Zowel de IRC als de CR klasse worden onderverdeeld in drie categorieën met daarbuiten ook een ongemeten Maxiklasse en een sportbotenklasse. Buiten de line hounours, of de eer om als eerste de finishlijn in Antwerpen te doorsnijden, kunnen er dus acht winnaars zijn.
Waterspektakel
Voor het publiek is de Huysman Antwerp Race een aantrekkelijk spektakel op de Rede van Antwerpen. Doordat de jachten in Breskens en Terneuzen met een tijdsverschil starten, is de vloot bij de finish heel compact. Tot op de laatste meter wordt dus gestreden om de beste plaats. De finishlijn ligt ter hoogte van het Zuiderterras en is gemarkeerd door een blauwe vlag op de kaai en een bevlagd comitéschip, voor anker bij Linkeroever.
De hele lengte van de kaaien en het wandelpad van Linkeroever daartegenover is dus één lange (gratis) tribune. Na de race keren de jachten terug naar de tegen dan heropende Kattendijksluis. De vloot vaart naar het Willemdok waar het eerste gedeelte van het ontvangstfeest losbarst.
Meer informatie www.antwerprace.be

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht