windverwachting

ANWB laat de watersport varen en stopt met oudste Nederlandse watersporttijdschrijft ‘De Waterkampioen’

Den Haag – De ANWB heeft een punt gezet achter ‘De Waterkampioen’, haar 92-jaar oude uitgave voor watersporters. De laatste uitgave zal begin april verschijnen. In het maart-nummer worden de lezers geïnformeerd. Als reden noemt de ANWB het teruglopend aantal abonnees. De ANWB zegt watersporters te willen blijven informeren via haar algemene uitgaven als De Kampioen en haar website anwb.nl. Dat lijkt ambitieus. Want het enige kanaal dat haar watersportende special interest groep nu nog bereikt, is dat van de waterkaarten, vaarbewijscursus-boeken en de Wateralmanak. Die blijft de ANWB voorlopig nog wel uitgeven. Ook blijft de ANWB actief in bootverzekeringen.

Aan alles komt een eind… De eerste Waterkampioen uit 1927 met op de cover het ‘zesmeterjacht ‘Tromp”

De ANWB was de watersport al langer aan het ‘afbouwen’. Na het opdoeken van de afdelingen Expertisedienst Pleziervaartuigen en Watersportadvies, is het beheer van het Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) eigendomsbewijs voor jachten verkocht aan het Watersportverbond en de ANWB is ook al eerder uit de Commissie Watersportopleidingen (CWO) gestapt. In feite is de ANWB op de boeken na nu ‘vrijwel klaar’ met de watersport.

De redactie van de Waterkampioen heeft geprobeerd het bestaande blad over te nemen, maar dit is niet gelukt. De titel met het woord kampioen erin, zou te veel geassocieerd worden met de nog bestaande ANWB-titels en de ANWB-zelf. En alleen het abonnee-bestand overnemen stuitte op AVG-regels. Nu proberen de journalisten Arno Beuken en Jim Post een eigen tijdschrift op te zetten onder de naam ‘Deining Magazine’. Op deze site die nu al actief is wijten de twee de ‘ondergang’ van hun titel aan de hoge overhead kosten van de ANWB-organisatie, zoals “het ANWB-hoofdkantoor in Den Haag en de vele stafdiensten…” Of het project met een abonnementsprijs van 85,00 euro per jaar doorgaat hangt af van het minimum aantal voor-inschrijvers dat ze beogen. Eind mei zouden dat er 7000 moeten zijn. (Nauticlink, ANWB-Water, Deining Magazine)

2 Berichten

 • A . Eggerding

  3 jaren geleden / 2 maart 2019 om 11:41 uur

  Jarenlang heb ik een abonnement gehad op de Waterkampioen. De laatste jaren had ik het blad als motorbootvaarder steeds sneller uit. Steeds meer werd het een blad voor zeilers. Kijk nu eens op ANWB.nl. De eerste drie foto’s gaan over zeilen. Het merendeel van de artikelen ging ook over zeilen.

 • J.Ruiters

  2 jaren geleden / 31 maart 2020 om 17:04 uur

  Heel jammer dat U stopt! We bedanken U voor de uitstekende voorlichting!
  Het blad Zeilen kan niet in de schaduw staan van de Waterkampioen.
  We missen het blad heel erg,mooie vaartips en bestemmingen.
  Heeeeel jammer,we moeten ons er maar bij neerleggen!

  Groeten fam. Ruiters, Dalfsen

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X