Aquatec Industries-sloepen directeur Klaas Schiphof: “De gekte is voorbij”

WOUDSEND –  Sinds de crisis heeft de verkoop van boten flinke deuken opgelopen. Bouwers gingen kopje onder of werden opgeslokt. Tijdens watersportbeurs Hiswa, nog tot en met zondag in de Amsterdamse RAI, presenteren de werven hun antwoorden op de onder druk staande vraag. Een van ‘s lands grootste sloepenbouwers, Aquatec Industries, zag de markt drastisch omslaan: “De gekte is voorbij.”

Bekend zijn Aquatecs merken Antaris, Maril en Makma. In het Friese Woudsend huizen ze sinds begin vorig jaar onder één dak. Een moderne productielocatie met grote ‘drijvende showroom’ huisvest de drie sloepenmerken van weleer. “In de loop van 2008, nog voordat de crisis uitbrak, kozen deze drie bedrijven voor een fusietraject. In januari 2010 was die rond”, zegt commercieel directeur Klaas Schiphof.

Fusies, overnames en faillissementen schrokken de markt op. “Er was een shake-out gaande en nog steeds”, aldus Schiphof. “Door de recessie, maar ook door marktverzadiging. Vijf jaar geleden werd er een wereld aan sloepen verkocht. Die gekte is voorbij.” (De Telegraaf)