Informatie voor de watersporter

Armel Le Cléac’h (Banque Populaire) na 74 dagen, 3 uur en 35 minuten winnaar Vendée Globe 2016-2017

Les Sables d’Olonne (F) – Nog net voor het ondergaan van de zon is Armel Le Cléac’h (Banque Populaire) voor de kust van het West-Franse Sables d’Olonne om 16:37 uur MET als eerste gefinisht in de Vendée Globe, een zeilrace rond de wereld zonder tussenstops voor solozeilers.

foto’s: Vendée Globe /Youtube live
De Fransman had met zijn IMOCA met foils voor zijn wereldomzeiling ‘langs de drie kapen’ 74 dagen, 3 uur, 35 minuten en 46 seconden nodig. Dat is bijna vier dagen minder dan de vorige winnaar en recordhouder François Gabart. Behalve de foils hebben ook de gunstige windomstandigheden aan het begin van de race bijgedragen aan zijn prestatie.

Zijn snelheid over de theoretische afstand van 24.500 mijl was 13,77 knopen. Maar in werkelijkheid heeft Le Cléac’h 27.455 mijl gevaren met een gemiddelde snelheid van 15,43 knopen.

Aan de wedstrijd doet ook de Nederlander Pieter Heerema mee. Hij vaart als een na laatste nog in de Stille Oceaan op ruim 1000 mijl van Kaap Hoorn. (Nauticlink, Vendée Globe nieuws, foto’s, live posities, Twitter – @VG2016)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht