Informatie voor de watersporter

Asbestinventarisatie door gecertificeerd bedrijf nu ook verplichting op plezierjachten van voor 1994

Amsterdam – Hij dacht eerst aan een 1 aprilgrap van een collega, maar toen bleek dat het menens was, kon Johan Boerman er niet om lachen. Het leven wordt de reparateur van pleziervaartmotoren door de Inspectie Leefomgeving zuur gemaakt. De reden? De kans op asbest aan boord van oude schepen.

In januari kreeg Boerman (54), die een motoren reparatieservicebedrijf runt, bezoek van twee ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ze vroegen de reparateur om een asbestinventarisatie voor de jachten van voor 1994, waarop hij werkzaamheden verrichtte.
Administratie

Boerman, 35 jaar ervaring in de watersport, had nooit van zo’n verklaring gehoord, laat staan van een verplichting tot het bijhouden van zo’n administratie. Boerman gaf aan dat hij ook nooit asbest op oude jachten tegen was gekomen.

Toch stelden de inspecteurs dat op alle boten van voor 1994 waaraan wordt gewerkt, een asbestinventarisatie verplicht is. Deze inventarisatie kan worden uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Zij nemen plakmonsters van de boot, die vervolgens in een laboratorium worden onderzocht. Als het resultaat negatief is, kost zo’n inventarisatie ongeveer €300, als er asbest moet worden verwijderd, kost dat meer. (De Telegraaf Vaarkrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht