flessenpost nieuwsbrief aanmelding

Vikingship Lofotr

Azoren, eerst Portugezen of toch de Vikingen?

De Azoren zijn ontdekt door de Portugezen. Die kamen daar in de vijftiende eeuw aan en troffen naar eigen zeggen onbewoonde eilanden aan die bedekt waren met bos. De Azoren behoren nog steeds toe aan Portugal.

Toch lijkt dit niet helemaal te kloppen. En onlangs werd zelfs bewijs geleverd voor veel eerdere menselijke activiteiten op de Azoren. Onderin zoetwatermeertjes op de eilanden bevinden zich sedimentatielagen aan de hand waarvan wetenschappers kunnen zien wat er in welke tijd gebeurde op de eilanden. Zo is de komst van de Portugezen op de eilanden af te lezen aan een toename van het aantal roetdeeltes. De ontdekkingsreizigers troffen dichte bossen aan maar hadden groene weides nodig voor hun vee. Daarom werden er stukken bos platgebrand. In de laag daarboven werden ook minder stuifmeelpollen van bomen en meer graspollen gevonden.Ook moleculen die in mensenpoep voorkomen werden gevonden in de sedimentlagen. 

Nou was er al een vermoeden dat de Noormannen ook op de Azoren waren geweest. De eilanden stonden bijvoorbeeld al voor de ontdekking door de Portugezen tussen 1425 en 1452 op verschillende zeekaarten. Ook werd er bij muizen op het eiland stukjes dna gevonden die van Scandinavische afkomst waren. Maar nu hebben onderzoekers in de modder onderin het Peixinho meertje op het eiland Pico en het Caldeirão-meer op Corvo poepmoleculen van rundvee, schapen en geiten uit een periode van rond 850, bijna zeshonderd jaar eerder. En ook zien we weer het roet- en pollenpatroon van menselijke activiteiten. Dat moeten de Vikingen geweest zijn die in die tijd lange reizen maakten over het Noordelijk Halfrond. Dat deze vroege ontdekkingsreizigers de Azoren wisten te vinden lijkt een wonder. De eilanden liggen midden in de Atlantische Oceaan, op 1.500 kilometer west van Portugal en 2.000 kilometer van het Canadese Newfoundland, het meest oostelijke puntje van Noord-Amerika. 

Toch is het vinden van de Azoren niet zo heel magisch, dat bewees de Nederlandse journalist en avonturier Henk Bezemer in 1994 toen hij met een Waarschip zonder kompas of elektronische navigatie-apparatuur naar de Azoren zeilde. Misschien was Bezemer wel een directe nazaat van de Vinkingen. 

Foto: Runar Storeide

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact het hem via linkedin

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X