Informatie voor de watersporter
Stevige golven onder Terschelling

Bacteriën in je diesel, wat kun je eraan doen?

Een dieselmotor heeft niet veel nodig. Brandstof, koeling, lucht en smering. Toch kan er wel het een en ander misgaan. Vandaag kijken we naar de brandstof voor je boot. Er kunnen namelijk hele vervelende bacteriën in diesel gaan leven. 

Biodiesel

Voor een dieselmotor is het van groot belang dat de diesel schoon is. En dat is niet altijd vanzelfsprekend. Al een aantal jaar moet diesel wettelijk verplicht voor een deel bestaan uit biodiesel, dat helaas meer water bevat. Het is maar heel weinig, maar dit water kan gaan condenseren in de tank. 

Door het vocht in de diesel krijgen bacteriën een kans om te gaan groeien. Dit zijn anaerobe bacteriën: ze hebben geen lucht nodig. Ze hechten zich aan de metalen wand van de tank en zijn erg moeilijk weg te krijgen. Met het water en een prettig temperatuurtje kunnen deze bacteriën in diesel uitgroeien tot flinke kolonies. De afgestorven micro-organismen vormen een soort zwarte snot onderin de tank. Op het moment dat de brandstof in de tank flink wordt beroerd, bijvoorbeeld omdat je op golven vaart, gaat de sludge zweven en kan het de brandstoffilters verstoppen. De motor krijgt geen diesel meer en stopt met draaien op het moment dat je hem juist zo nodig hebt.

Motorstoring

Op het moment dat de motor uitvalt wegens verstopping van de brandstoftoevoer, kun je twee dingen doen. Of de brandstoffilter vervangen, of het verstopte filter proberen schoon te maken. Een brandstoffilter ziet eruit als een wit blikje dat aan de bovenkant is vastgeschroefd aan de dieselleiding. Soms zijn het er twee. Deze witte blikjes kun je losschroeven. Als je bovenop het roostertje zwarte snot ziet liggen, ben je bij de oorzaak van het probleem. 

Brandstoffilter links boven (zwart-rood-wit)

Tot zover het goede nieuws. Je kunt gaan schoonmaken of de filter vervangen, maar in de tank zweeft waarschijnlijk nog veel meer sludge. Schoonmaken doe je met een stuk keukenpapier. Eventueel spoel je met wat diesel en poets je met een oude tandenborstel. Dit is echter een tijdelijke oplossing, want de kans is groot dat er ook bacterie-slijm in het filter is gekomen. Vervangen door een nieuw filter is een veel betere oplossing. 

Vaar zo snel mogelijk naar een haven. Slaat de motor opnieuw af, dan is het tijd om andere maatregelen te treffen. Een zeiljacht kan de zeilen hijsen en proberen zeilend een haven aan te doen. Breng de havenmeester op de hoogte van je komst, vaak kan die assisteren met een rib. Ankeren kan een optie zijn. En schat je de situatie zo in dat er direct hulp nodig is, schakel dan de hulp in van de KNRM. 

Dieselbacteriën verhelpen

Grote tanks kunnen worden gereinigd door een gespecialiseerd bedrijf. Met een ronddraaiende sproeikop wordt de binnenkant van de tank onder hoge druk schoongespoten. Voor kleinere tanks werkt dit niet. Bovendien is het erg lastig om helemaal van de bacteriën in de diesel af te komen. Een dieselmotor gebruikt maar een deel van de diesel die wordt opgepompt, de rest gaat weer terug naar de tank. De brandstof circuleert dus en daardoor kunnen de dieselbacteriën ook elders in het systeem zitten. 

Mocht het lukken om het hele systeem weer brandschoon te krijgen, dan zullen we ons moeten afvragen waar de besmetting vandaan is gekomen en wat de kans is op herbesmetting. De kans is groot dat er bij de volgende tankbeurt opnieuw verontreinigde brandstof in de dieseltank wordt gepompt.

Zelf de diesel filteren

Toch zullen we af moeten van de dode dieselbacteriën die het zwarte slijm vormen. Bij dieseltanks met een aftapkraantje is het eenvoudig. Water is zwaarder dan diesel. Zit de kraan op het laagste punt, dan kun je het aftappen, samen met vuil en sludge. 

Bij kleinere tanks zonder zo’n kraantje kun je zelf de diesel oppompen en filteren. Probeer met een pomp met een slangetje in het lage gedeelte van de tank te komen. Daar zakt de verontreiniging naartoe. Giet de verontreinigde brandstof door een fijn filter of een oud T-shirt en de klontjes zullen achterblijven. Herhaal dit tot er niks meer achterblijft in je filter-systeem. Je brandstoftank is nu weer ‘schoon’. Maar de diesel zelf bevat nog veel kleine deeltjes. Die zullen misschien de filters niet verstoppen, maar kunnen wel slecht zijn voor de verstuivers. Het is te overwegen de dieseltank toch leeg te pompen in een jerrycan en die in te leveren bij een afvalpunt.

Voorkomen

Hoe voorkomen we nou dat het opnieuw mis gaat? Dat kan door een biocide aan de brandstof toe te voegen, en gifstof. Er zijn verschillende soorten op de markt. Telkens na het tanken voeg je de voorgeschreven hoeveelheid biocide toe aan de brandstof, waardoor je de groei van bacteriën in de diesel voorkomt. 

Kijk ook uit waar je tankt. Diesel is beperkt houdbaar. In havens waar weinig wordt getankt is de kans groot op diesel van mindere kwaliteit. Kijk ook of de voorraad in een bovengrondse tank is opgeslagen of ondergronds. Een tank die in de zon staat, kan erg warm worden waardoor er condens ontstaat in de tank. In zo’n tank kunnenbacteriën in de diesel dan welig tieren en besmet je geheid weer je eigen brandstofvoorraad.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin  

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht