Informatie voor de watersporter

Badloe pakt brons op EK Windfoilen in stormachtige condities

Het EK Windfoilen in Patras Griekenland eindigt zoals het begon, met veel wind. Met meer dan 40km per uur vliegen de atleten over de startlijn op hun foilende boards. Olympisch kampioen Kiran Badloe wint in de stormachtige condities de halve finale, maar in de finale met Nicolo Renna (ITA) en Sebastian Koerdel (GER) wordt Badloe gediskwalificeerd voor te vroeg starten en blijft achter met brons. Renna pakt goud.

In de halve finale met 25-28 knopen wind, heeft Kiran Badloe een ijzersterke start. Luuc van Opzeeland moet na het eerste rak afhaken en ziet Badloe, Nicolas Goyard (FRA) en Nicolo Renna (ITA) bij hem wegsurfen. Badloe verdedigt zijn voorsprong en wint ternauwernood. Renna wordt na een fotofinish tweede. Daarmee plaatsen Renna en Badloe zich voor de finale. Huig-Jan Tak werd eerder uitgeschakeld in de kwartfinale.

Bronzen Badloe

Kiran Badloe plaatste zich tijdens de Sofia Cup meer dan een maand geleden niet voor de Medalrace series. Op een gegeven moment bezette Badloe tijdens de Sofia Cup de 27ste Badloe zei destijds: “Mijn snelheid is goed, twee races zit ik lekker voorin. Eentje net achter de kopgroep. En twee races waren dramatisch. Maar de snelheid is goed en als ik mijn lijn kan varen dan is het ook goed. Dus er is genoeg ruimte voor verbetering.”

Die verbetering heeft Badloe deze week laten zien. Op de avond voor de medal races gaf hij de volgende analyse.

“Lekker weekje gehad tot nu toe. Ik moest even inkomen in het begin. Het waren voor mij allemaal nieuwe condities met veel wind. Dus ik was gedurende de week een beetje naar mijn settings aan het zoeken en aan het uitvogelen hoe ik hier nou in moest varen. Maar ik ben heel blij met mijn week. Bijna geen slecht resultaat. Dat is iets waar we naar na de Sofia Cup echt de focus op hebben gelegd. We moeten een stap erbij zetten op dat vlak. En het kan nog heel veel beter.”

Sara Wennekes en Kiran Badloe naar Olympisch Testevenement

Dit EK telt mee als selectie voor Olympisch Testevenement in Marseille van 7-16 juli dit jaar, waar maar één sporter per land per discipline naar toe mag. De sporter met het beste opgetelde resultaat van dit EK en de Sofia Cup plaatst zich voor dat Testevenement.

Luuc van Opzeeland eindigt op een vijfde plaats in het eindklassement op dit EK. Met dat resultaat hebben Opzeeland en Badloe een gelijk aantal punten in de kwalificatie voor het Olympische Testevenement in Marseille. Bij een gelijke stand is het beste resultaat in het laatste evenement doorslaggevend. Vandaar dat Badloe naar Marseille mag.

Bij de vrouwen worden zowel Lilian de Geus als Sara Wennekes uitgeschakeld in de kwartfinale. Wennekes wordt uiteindelijk achtste en De Geus negende in de einduitslag op dit EK. Beide Nederlandse vrouwen scoorden eerder geen punten in Spanje op de Sofia Cup, omdat in deze strijd je alleen punten krijgt voor een top tien resultaat. Om die reden plaatst Sara Wennekes zich als beste Nederlander voor het Test-evenement. Wennekes is overigens geen onderdeel van Team Allianz en heeft gekozen voor haar eigen campagne richting Parijs 2024. 

Uitleg medalrace series

  • In deze discipline gaat de leider van het klassement direct door naar de finale, die uiteindelijk met drie windsurfers gevaren wordt.
  • De nummers twee en drie van het klassement plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale.
  • De nummers vier tot en met tien surfen de kwartfinale. De top twee van de kwartfinale gaat door naar de halve finale. Zij strijden vervolgens met de nummers twee en drie van het klassement om de twee laatste plaatsen in de finale, waarin ze het opnemen tegen de rechtstreeks geplaatste nummer één van het klassement.

Voor meer informatie: iqeuropeans2023greece.sailti.com (Engels)

Foto: Sailing Energy

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht