Banque Populaire V profiteert van uitzonderlijke windsituatie en spuit met recordsnelheid naar het zuiden

Parijs – Na even wat minder wind te hebben gehad, blaast de reuzen trimaran Banque Populaire met veertien man aan boord steeds verder zuidwaarts met snelheden van boven de 30 knopen. Op jacht naar het zeilrecord rond de wereld, dat nu nog op ruim 48 dagen staat. De snelheid zit er goed in, men zeilt dik onder ‘t schema. In de nacht van vrijdag op zaterdag worden na iets meer dan drieeneenhalve dag varen de Kaap Verdische eilanden al bereikt.

Schipper Loïck Peyron: “We kiezen voor een westelijk parcours, ver buiten de eilanden, om eventuele windverassingen te vermijden.” Banque Populaire V profiteert van een ongebruikelijke zuidoostelijke luchtstroming in het gebied en het team van Peyron verwacht na vijfeneenhalve dag zeilen vanuit Bretagne de evenaar in de nacht van 27 op 28 november al te kunnen passeren. De weerberichten blijven de recordjagers gunstig gezind.

Kijk hier hoe Banque Populaire V een plezierjacht inhaalt tussen de Canarische Eilanden en de Kaap Verden…

Het enige gevaar dat Peyron ziet naast het risico op materiaalmoeheid, is het verlies aan concentratie van zijn bemanning: “Sinds ons vertrek bij Ouessant is het met de aanhoudende topsnelheden lawaaiering aan boord en blijven we maar klappen maken. We zijn ook constant met de zeilen bezig. Dat komt de slaap van het team, dat in ploegen van vier uur op en vier uur af draait, niet ten goede. Maar we moeten er aan wennen en hebben geen andere keus dan het met hazenslaapjes te doen. Straks komt er wel een stuk, dat we onze slaap een beetje kunnen inhalen.”  Vrijdagavond was de voorsprong op het huidige record 247 mijl.  (Nauticlink, Banque Populaire – actuele positie)