Informatie voor de watersporter
Tekening van de nieuwe AC40 klasse

Barcelona?

De volgende America’s Cup is in Spanje. In oktober 2024 strijkt het megalomane circus neer in de haven van Barcelona. Maar Team New Zealand was toch de winnaar en daarmee verdediger van de ‘Auld Mug’, zoals de America’s Cup-beker door de zeilers wordt genoemd. Waarom worden de races dan niet weer gewoon in Auckland georganiseerd zodat schipper Peter Burling de hoogste prijs in de zeilwereld op zijn eigen thuiswater kan verdedigen?


Oudste sportwedstrijd

De America’s Cup is de oudste sportprijs, en eentje waar nog altijd om wordt gestreden. In 1851 won het Amerikaanse schip America op de Solent met overmacht van alle Britse topschepen van die tijd. Zelfs de Britse Koningin kwam toen naar zeilwedstrijden kijken. Ook die was ‘not amused’. Maar ook de Amerikanen waren gefrustreerd, ze waren op alle manieren tegenwerkt en waren zelfs bijna voor niks de oceaan over gekomen. De gewonnen beker namen ze mee naar huis en maakten er een Challenger Cup van. Wie kon winnen mocht hem hebben. Zeventien keer probeerden de Britten het, pas na 132 jaar was het Australië dat de Amerikaanse hegemonie verbrak.

List en bedrog

Wie de Cup heeft, mag alle regels bepalen voor de wedstrijden om de bokaal te verdedigen. Zo bepaalden de Nieuw Zeelanders bijvoorbeeld dat er zou worden gevaren met foilende monohulls. De bekende ‘pissende-hond’ boten. Natuurlijk nadat ze er zelf eerst lekker lang mee hadden geoefend. List en bedrog vormen een wezenlijk onderdeel van de America’s Cup, al was het maar omdat er zulke grote bedragen in omgaan. 

Thuisvoordeel

Zo heeft de verdediger ook altijd het voordeel van het varen op zijn thuiswater. Waarom kiest Team New Zealand nu dan voor Barcelona? Volgens Auckland’s Burgemeester Phil Goff heeft de stad genoeg geld op tafel gelegd voor de organisatie en bovendien staan de faciliteiten er nog van de afgelopen Cup. De stad beloofd 99 miljoen Nieuw Zeelandse dollars (61 miljoen Euro). Volgens teambaas Grant Dalton was dat gewoon niet genoeg. Bovendien was een deel van het geld nog niet eens zeker. Dalton legt het graag uit. Om te winnen heb je kennis nodig, kennis van de nieuwste technieken. Er is een tekort aan deskundigen op dit gebied. Dus wie het meeste budget heeft kan de meeste kennis aantrekken. Een voordeel dat kennelijk voldoende opweegt tegen het varen voor thuispubliek. Zelfs premier Jacinda Ardern heeft te kennen gegeven dat ze teleurgesteld is. Dan rest Grant Dalton nog maar een ding: opnieuw winnen van de America’s Cup.

Dit bericht is geschreven door Klaas Wiersma, onafhankelijk watersport journalist voor Nauticlink. Wil je reageren op dit bericht? Laat hieronder een reactie achter of stuur Klaas Wiersma een e-mail via nieuwsdienst@nauticlink.com of contact hem via linkedin

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht