windverwachting

Bark EUROPA Clean-Up Week van start in Harlingen

Bark EUROPA Clean-Up Week van start in Harlingen

En met de Tall Ships Races Environmental Award op zak naar Antwerpen.

Harlingen, zondag 17 juli 2022 – Zondagochtend vroeg vond in Harlingen de aftrap van de Bark EUROPA Clean-Up Week plaats. Voorafgaand aan de sail out en de reis naar Antwerpen werd op het strand van Harlingen zoveel mogelijk afval verzameld. Komende week worden onderweg trawls ingezet om afval uit de Waddenzee en Noordzee te vissen.

De activiteiten tijdens de Tall Ships Races zijn onderdeel van de grotere missie van de EUROPA: bewustzijn op het gebied van duurzaamheid en bescherming van oceanen vergroten. Afgelopen week kreeg EUROPA vanuit de Tall Ships Harlingen 2022 de Environmental award uitgereikt voor alle inspanningen op dit gebied.

Fans en volgers kunnen tijdens de Bark EUROPA Clean-Up Week helpen met inventariseren van zwerfafval door middel van de clean-up bingo. Via social media kanalen van de EUROPA kan iedereen input delen met de onderzoekers aan boord. Rond 14:00 vertrokken de zeilschepen naar de Tall Ships Races in Antwerpen, waar een afsluitende cleanup wordt gehouden.

Plastic afval verzamelen voor de Ocean Cleanup

De Bark EUROPA Clean-Up Week werd zondagochtend 17 juli afgetrapt op het strand van Harlingen. Samen met de vaste bemanning, voyage crew en strandjutters werd in 45 minuten bijna 14 kilo afval verzameld. Deze gegevens worden gebruikt voor de onderzoeken van de Ocean Cleanup.

Om 14:00 uur is de sail out en vertrekken de schepen voor een cruise in company naar Antwerpen. Tijdens de reis naar Antwerpen ligt de focus op onderzoeksprojecten aan boord, met name gericht op plastic vervuiling. De gasten worden tijdens de reis door het team van wetenschappers Karl Beerenfenger, Arnoud Apituley (KNMI), Abigail Smyth (Bangor student) en Regitze Andersen van Nordic Ocean Watch betrokken bij de verschillende projecten. Het onderzoek naar (micro) plastics wordt op de Waddenzee en daarna op de Noordzee voortgezet met trawls, ook wel watermonsters genoemd.

Meer dan zeilen alleen

Respect voor de oceanen speelt een belangrijke rol in de filosofie van de EUROPA. Met lezingen, workshops en het mee laten varen van oceanografen, weerkundigen en marine biologen, worden trainees aan boord en volgers thuis geïnspireerd.

Er zijn al verschillende mooie samenwerkingen tussen toerisme en wetenschap ontstaan. Afgelopen seizoen heeft de EUROPA bijvoorbeeld in Antarctica 11 Argo floats (meetboeien) uitgezet in samenwerking met het KNMI en het Duitse meteorologisch instituut. Argo floats brengen over de hele wereld de temperatuur en het zoutgehalte van de oceanen in kaart. De boeien blijven ongeveer 5 jaar actief en sturen elke tien dagen hun data via satelliet naar het onderzoekstation.

EUROPA wint Environmental award Tall Ships Races Harlingen 2022
“Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in alle schepen hier in Harlingen. Tegelijkertijd is het een belangrijk evenement in het kader van de filosofie van de EUROPA. Alles wat wij tijdens onze reizen leren op het gebied van duurzaamheid en bescherming van de oceanen, delen we met de bezoekers om bewustwording te creëren,” laat onderzoekscoördinator Nina Jolink weten.

“We zijn trots dat de EUROPA dit jaar de Environmental award in ontvangst mocht nemen. Het zou mooi zijn als dit ook weer extra aandacht oplevert voor de oceanen en nog meer bewustzijn creëert. Komende week tijdens de reis naar Antwerpen werken we hier ook hard aan door de gasten en de achterban te betrekken bij verschillende onderzoeksprojecten en de Bark EUROPA Clean-Up Week.”

Achterban in actie met Bark EUROPA Clean-Up Bingo
Fans en volgers kunnen de bemanning een handje helpen om de wereld een stukje schoner te maken en hun input delen. Met de Bark EUROPA Clean-Up Bingo kan het gevonden afval in kaart worden gebracht en met de onderzoekers worden gedeeld via Facebook en het Instagram account van het schip.

Research Station en afsluitende cleanup in Antwerpen 
De gegevens die tijdens de reis naar Antwerpen via de trawls worden verzameld dienen als input voor de Ocean Cleanup. Net als in Harlingen wordt in Antwerpen op de kade het Research Station opgezet, waar bezoekers meer kunnen leren over microplastics, plankton en de Argo floats. In Antwerpen vindt een afsluitende Clean Up plaats. Iedereen is welkom om te komen helpen. Via de social media kanalen van het schip worden de details van de cleanup in Antwerpen komende week bekend gemaakt. 

Over de EUROPA
De EUROPA bevaart sinds 2000 de oceanen en wereldzeeën en staat bekend als een schip waar echt mee gezeild wordt. Onze reizen brengen ons naar afgelegen gebieden over de hele wereld, wat liefhebbers en dromers de mogelijkheid geeft om op te stappen voor een avontuurlijke zeilreis. 

De EUROPA zeilt in de Atlantische, Stille en Indische Oceaan, waaraan ze haar bijnaam ‘Ocean Wanderer’ te danken heeft. Van december tot maart, wanneer het in het zuidelijk halfrond zomer is, onderneemt EUROPA expedities naar Antarctica.

Foto: Arnoud Apituley

Dit bericht is geplaatst door de nieuwsdienst van Nauticlink. Heb je vragen of opmerkingen over dit bericht, neem contact met ons op via nieuwsdienst@nauticlink.com of plaats hieronder een reactie. Je kunt ook zelf persberichten en nieuws tips doorgeven aan onze redactie. Meer informatie hierover vind je op onze nieuwsdienstpagina.

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X