Behalve helpen, waarschuwen en handhaven, vist RWS73 ook een compleet bankstel uit de Merwede bij Werkendam

Dordrecht, Werkendam – Het is een frisse ochtenddienst aan boord van de RWS73. Mistwolken stijgen op vanuit het water. Dit geeft een surrealistisch beeld vanuit de stuurstoel. ‘Het lijkt wel een spookrivier’, zegt een van mijn collega’s. Dat het voor sommige vaarweggebruikers later ook daadwerkelijk een spookrivier is, konden wij toen nog niet weten.

“Ongelofelijk dat mensen zomaar bankstellen dumpen en niet stilstaan bij de gevolgen en gevaren” (Foto RWS)

We krijgen de eerste melding binnen: werkzaamheden bij een scheepswerf in Alblasserdam. We varen er naartoe en controleren of er niet op de vaarweg wordt gewerkt. De ‘slechtzichtregeling’ is van toepassing en onder andere werkzaamheden op de vaarweg zijn dan verboden. Het blijkt allemaal in orde, de werkzaamheden vinden plaats buiten de vaarweg en er is geen gevaarlijke setting.
Kleine bootjes

Al snel volgt de tweede melding. Er zijn kleine bootjes op de vaarweg en dat is levensgevaarlijk in deze mist. Ze zijn tenslotte slecht zichtbaar. Ons andere vaartuig (RWS71) heeft er in de regio Moerdijk al verschillende van het water gehaald en diverse ook bekeurd. De bootjes waar wij naartoe gaan, zijn gespot door de radarsystemen van onze Regionale Verkeerspost Dordrecht. Eenmaal ter plekke zijn ze al weg.

De volgende melding is er een die je niet meteen verwacht. Een binnenvaartschipper meldt dat er ter hoogte van Werkendam twee bankstellen drijven in de rivier. Dat geeft een hoop verwarring, vooral in de mist. Als zo’n bank op je radarscherm opdoemt, zit je als binnenvaartschipper niet lekker in je stuurstoel.

Gelukkig zijn we vlakbij en trekt de mist langzaam weg. We lokaliseren ze dan ook snel, en halen het eerste bankstel met onze kraan uit het water kunnen halen. Ongelofelijk dat mensen dit zomaar dumpen en niet stilstaan bij de gevolgen en gevaren. (Blog Tjeerd Rijkswaterstaat.nl)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X