Bedacht me opeens, dat ik dit jaar twintig jaar beroepsmatig met internet bezig ben. Eigenlijk sinds de eerste grafische plaatjes op het net. Nu bekijken we via dit medium de hele wereld streaming live en mobiel. Twee decennia als een avontuurlijke expeditie vol hindernissen en grote gevolgen in plaats van een georganiseerd reisje. Zeemanschap als metafoor voor het virtuele leven.
Of je nu koper, verkoper of snuffelaar bent, ook op het internet moet je specifieke ervaring op doen om tot het juiste handelen te komen. Alsof je leert varen op verschillend water en met verschillende boten. Behoedzaamheid, Vertrouwen en Intuïtie zijn op deze trajecten je wisselende opstappers. Het beste ben je af, als je deze drie-eenheid in één zintuig weet te proppen. Zowel op het water als op de wal. Een voorbeeldje.
Een paar weken geleden belde een goede bekende mij op. Omdat hij precies de auto van zijn gading voor een lage prijs op een Franse internet-site had zien staan. De verkoper – ‘net met pensioen, en in het buitenland’ – bleek de bijzondere auto zelfs wel door een transporteur ‘met volmacht’ naar Nederland te willen laten brengen. Gratis en zonder koopverplichting. Al een tikkeltje verdacht. Na veel heen-en-weer gemail via een Frans Yahoo-adres – per definitie al verdacht – bleek ‘de aanbieder’ uiteindelijk een telefoonnummer in het West-Afrikaanse Bénin te hebben en de auto – in het bezit van een garage – bleek gecopieerd uit een heel andere Franse autosite. Einde avontuur. Soortgelijke truc schijnt met boten ook voor te komen.
De moeite, die m’n kennis had om te geloven zomaar opeens ‘live achter z’n voordeur’ met een crimineel in contact te staan, heeft mij verbaasd. Hij leek bijna beledigd. Tekst en beeld op het scherm (‘alsof ’t gedrukt staat…’) leken voor hem meer waar, dan mijn mondelinge bijdrage. Een benadering met veel details had hem op het internet in een nep-werkelijkheid gezogen, gecreëerd door een oplichter. Het had ‘m vroeg of laat z’n geld of identiteit kunnen kosten.
Mensen en bedrijven die niet deugen, proberen met websites of mails nog steeds ‘slim’ zaken te doen (lees: de koper of fiscus op een of andere wijze een loer te draaien). Zo zijn er ook in de watersport nog steeds webwinkels, waar je – als je op ‘contact’ klikt – alleen een kaal formulier krijgt voorgeschoteld, een 06-nummer, of een Gmail, Yahoo, Hotmail of Live-achtig anoniem email-adres.
Sinds enkele jaren accepteren wij op Nauticlink al geen aanmeldingen meer van deze te anonieme websites van halve of nep-ondernemers. Ter bescherming van de Nauticlink-gebruiker. Van ondernemers die zich aanmelden, eisen wij nu dat hun fysieke adres op de site staat, of minimaal het telefoonnummer van een vaste lijn. En anders toch maar het inschrijvingsnummer van de Kamer van Koophandel erbij. Niet waterdicht, maar kan af en toe toch helpen.
De digitalisering verandert niet alleen onze hele samenleving, cultuur en ons leven aan boord. Nee, het verandert het wezen van de mens. Op basis van onze ervaringen ontwikkelen we een zintuig om de virtuele werkelijkheid te kunnen inschatten. Dat vereist met name het maken van uren. Net als dat goed zeemanschap pas kan ontstaan bij de gratie van ervaring. Het spel tussen Behoedzaamheid, Vertrouwen en Intuïtie bepaalt of je goed aankomt of niet. Of je nu stuurt met je roer of je muis.
Met vriendelijke groet,
Bert Kuijpers,
schipper van Nauticlink