windverwachting

Behouds- en recreatieorganisaties schrijven minister brief vol zorgen over beleid windmolenparken Markermeer en IJsselmeer

PERSBERICHT
Driebergen – Betrek organisaties op het gebied van landschap, natuur en vrijetijdseconomie meer in de besluitvorming over windenergie. Die oproep doen vandaag de Stichting Waterrecreatie IJsselmeer & Randmeren, ANWB en Stichting VBIJ in een brief aan Minister Verhagen (EL&I) en Minister Schultz (I&M).
Windturbines realiseren op geschikt terrein
De organisaties roepen op tot een sterkere regie en een meer open proces waarin de grootschalige opwekking van windenergie vooral als een industriële activiteit wordt gezien. Windturbines moeten allereerst op daarvoor geschikt terrein gerealiseerd worden zoals zeehavens, logistieke- en andere bedrijventerreinen. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld het IJsselmeergebied ontzien. Een belangrijke sector als de watersport maakt zich ernstig zorgen over aantasting hiervan. Bijna een kwart van de Nederlandse watersport, 36.000 ligplaatsen verdeeld ver 230 jachthavens bevindt zich in en rondom het IJsselmeergebied. De omzet van deze sector in dit gebied bedraagt 730 miljoen euro per jaar en zorgt voor ruim 7.000 arbeidsplaatsen (fte).
Geert Dijks, hoofd branchebelangen bij HISWA Vereniging, verwacht grote schade bij watersportondernemers als de realisatie doorgaat van windparken aan de Afsluitdijk, de IJsselmeerdijk, de Houtribdijk en midden in het Markermeer. Deze parken hebben een enorm negatieve impact op de kernwaarden van het gebied en de ruimtelijke beleving van de recreant. De plusminus 400 turbines zijn tot wel 198 meter hoog en daarmee hoger dan de Euromast. Zo wordt het decor voor recreanten en ondernemers en daarmee ook de locale economie blijvend aangetast.
Alle partijen zien het internationale belang van het gebied voor de natuur en landschap als basis voor welzijn en recreatie en vragen om meer aandacht voor de impact op het totale landschappelijke beeld in de besluitvorming.
Meer informatie www.hiswa.nl

Laat een bericht achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X