Informatie voor de watersporter

Bekking tijdens eerste selectie van vier zeilers voor Brunel-boot: "We letten niet op nationaliteit"

PERSBERICHT
teambrunel_selectieEnkhuizen – Twintig zeilers hebben een testtraject gedaan om kans te maken op een plek aan boord van de Volvo 65 Team Brunel. De twintig zijn gekozen uit de ruim driehonderd nationale en internationale aanmeldingen die sinds de oprichting van het team binnen zijn gekomen. In deze eerste fase van het selectieproces lag de focus op persoonlijkheid, gedrag, conditie en gezondheid. De tests zijn uitgevoerd in nauwe samenwerking met Brunel, Schouten en Bergman Clinics. Schipper Bouwe Bekking bepaalt komende week welke kandidaten doorgaan naar de volgende ronde.
Bekking is tevreden over het testtraject. “Het was een ongelooflijke ervaring op verschillende vlakken. Natuurlijk was het goed om de potentiële kandidaten te ontmoeten, persoonlijk en in teamverband. Daarnaast was dit de aftrap van een mooie samenwerking met onze partners Brunel, Schouten en Bergman Clinics Bewegingszorg. Een mooie combinatie van recruiting, persoonlijke ontwikkeling, sport en gezondheid. Alle drie de partijen zijn de beste op hun eigen vakgebied en ik ben onder de indruk van de ervaring en kennis die we op dit gebied in huis hebben en hoe nauw het op elkaar aansluit. Het helpt mij als schipper bij het maken van de juiste keuzes. Maar het allerbelangrijkste is dat de kandidaten enorm gemotiveerd zijn met een ongelooflijke drive om een plek in het team te krijgen. Ze willen hier echt alles voor opzij zetten, dat heeft me aangenaam verrast.”
Beste Team
Bekking vervolgt: “In de selectieprocedure wordt niet gekeken naar nationaliteit, Nederlanders hebben dus geen streepje voor. We zijn op zoek naar de beste zeilers van de wereld”. Willem Fabrie van Brunel vult aan: “Brunel is gespecialiseerd in het leveren van oplossingen voor kennis- en capaciteits-vraagstukken door middel van detachering, consultancy en projectmanagement. De toegevoegde waarde van Brunel in dit selectieproces komt onder meer voort uit het feit dat we alle kandidaten een persoonlijkheidstest hebben laten invullen die wij gebruiken om kandidaten te meten op een verschillend aantal eigenschappen zoals extraversie, emotionele stabiliteit en aanpassingsvermogen. De resultaten van deze test zijn vervolgens gebruikt als input tijdens de sollicitatiegesprekken. Uitgaande van mijn recruitmentervaring heb ik de kandidaten een aantal vragen voorgelegd om te kijken hoe ze bijvoorbeeld omgaan met tegenslagen, hoe ze als teamplayer functioneren en onder welke omstandigheden ze excelleren. Tezamen met Bouwe’s zeil-technische focus hebben we zodoende een zeer compleet beeld van de kandidaten kunnen krijgen.”
Toegevoegde waarde
De expertise van sponsor Schouten op het gebied van team- en persoonlijke ontwikkeling speelde een belangrijke rol op de twee testdagen. Marjo Louwers, adviseur talentontwikkeling: “Wij hebben in deze dagen een uitstekend beeld gekregen van de kandidaten. Het zijn twintig totaal verschillende mensen, waar de passie vanaf spat. We zochten naar de antwoorden op vragen als: Wat zijn hun talenten en wat is hun potentieel? Teamcoach Anje-Marijcke van Boxtel vervolgt: “Welke unieke toegevoegde waarde hebben de kandidaten voor het team? Welke combinaties van mensen werken het best voor een optimale samenwerking en performance? We hebben duidelijk in beeld waar ieders individueel potentieel ligt om op door te ontwikkelen. Op het gebied van samenwerking is het voor deze talentvolle mensen, die veelal gewend zijn zelf beslissingen te nemen en de koers te bepalen, een uitdaging één excellerend geheel te vormen. Een geweldig vooruitzicht om dit team straks te helpen hun gezamenlijke kracht te versterken en te excelleren in de race!” Marjo vult aan: “Het waren stuk voor stuk mooie gesprekken, die een helder advies opleveren voor schipper Bouwe. Het is nu aan hem om de uiteindelijke keuze te maken.
Optimaal fit
Het medische en fysieke deel van het selectieproces kwam voor rekening van Bergman Clinics Bewegingszorg. “Wij hebben onze topsport-expertise op het gebied van medisch en fysieke testen graag ingezet voor de crew selectiedagen”, aldus Ivo Piest, Clinic Manager. “Team Brunel heeft een zeer sterk team van deskundigen om zich heen verzameld op elk benodigd gebied, wat zich ongetwijfeld straks gaat uitbetalen in de Volvo Ocean Race”. Een onderdeel van de fysieke selectie was de roeitest. Deze vijf zeilers hebben op dit moment de beste conditie:
1 Louis Balcaen (BEL)
2 Pieter-Jan Postma (NED)
3 Rokas Milevicius (LIT)
4 Douwe Broekens (NED)
5 Gregor Vlasblom (NED)
De roeitest werd ook gebruikt om het gedrag van de kandidaten in teamverband te observeren. Hoe reageren teamleden op elkaar: is er keiharde concurrentie of coachen ze elkaar naar een hoger niveau?
Vervolgtraject
Aan Bouwe Bekking de taak alle elementen van het selectieproces tegen elkaar af te wegen en te bepalen wie de beste offshore zeilers zijn. Uiterlijk 22 januari worden vier kandidaten uitgenodigd voor de ‘Maiden Trip’ van Team Brunel: Southampton – Lanzarote. Hierna krijgen mogelijk meerdere kandidaten de kans om op Lanzarote te komen trainen.
Meer informatie www.teamsailingholland.com

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht