123 stickers

Belangen-Dingetje

Op 3 januari geeft het Watersportverbond een Delta Lloyd-feestje in het Scheepvaartmuseum om de ‘Zeiler van het Jaar’ bekend te maken. De gelukkige is de winnaar van de vermaarde ‘Conny van Rietschoten Trofee‘, die al ruim drie decennia door een deskundige en onafhankelijke jury wordt toegekend. Dit jaar heeft het Watersportverbond hier echter een eigen mediaprijs aan toegevoegd.

Nee, denkt u verder lezend niet, dat wij vinden dat Nauticlink de prijs is misgelopen. Natuurlijk verdient Nauticlink ‘m wel, maar eigenlijk ook weer niet. Omdat Nauticlink alleen maar nieuws selecteert, en zelf maar af en toe iets toevoegt. Een echte prijs krijg je tenslotte niet zomaar. Maar een prijs kun je wel zomaar bedenken. En ook kun je zomaar wat genomineerden de wereld insturen. Gebaseerd op je eigen belangen. Keerzijde is, dat je publiciteitsspelletje zo wel zielig doorzichtig wordt. En de prijs in één klap niets meer waard is. Een mediaprijs toekennen is zo simpel nog niet.

Want ook een mediaprijs moet je verantwoorden. En zeker als je Watersportverbond heet. Maar op de Zeiler van het Jaar-site vind ik geen enkel criterium, geen enkele jury, noch reglement op basis waarvan de prijs wordt toegekend. Wel de twee vragen, waar het om draait. Die luidden (in rammelend Nederlands): ‘Wie vind jij, dat onze sport nog mooier maakt en deze award verdient?’ en in het formulier opeens: ‘Welk mediamoment of welke mediapersoon was in 2014 het meest memorable voor de zeilsport?’ (..)

In de tweede vraag leren we, dat de Mediaprijs van het Watersportverbond een exclusieve zeilprijs is. Waarom is dat? En hoe kunnen in hemelsnaam mediamomenten met mediapersonen concurreren? Het gaat bij een Mediaprijs toch om wat mediamensen bakken van een mediamoment? We gaan het moment zelf toch geen mediaprijs toekennen? En waarom mag het eigenlijk geen ‘oeuvre-prijs’ zijn? Nee, over de prijs lijkt niet lang nagedacht.

Kijken we naar de genomineerden voor deze Mediaprijs 2014, dan zie je wat daarvan komt. Het lijkt alsof ‘de secretaresse van het Verbond’ maar zelf wat genomineerden heeft gekozen. Toffe mensen, die ze kende. Haar keus viel op Humberto Tan en het tweetal Ayolt Kloosterboer en Roy Tular. Tan werkt voor BNR Nieuwsradio en RTL, de twee anderen voor NOS Studio Sport. Stuk voor stuk deden ze hun werk op basis van zakelijke afspraken. Gemaakt tussen Sailing Holland/Brunel, het Verbond (NOC/NSF), Delta Lloyd en de NOS, BNR Nieuwsradio, of RTL. Brunel en Delta Lloyd betaalden en betalen wel. Moet je nu ook al een prijs krijgen als je gewoon naar je werk gaat?

De ‘kleine’ zeilsport is op veel redacties niet de populairste sport om te verslaan. Voor journalisten valt er namelijk niet zoveel eer aan te behalen. Toch zijn er een aantal diehards, die sinds jaar en dag in weer en wind over de zeilsport berichten. Zij helpen zelfs ‘de jongens van radio en televisie’ om de topzeilers te herkennen (..). Zij doen dat meer vanuit hun hart en uit sympathie voor al die miskende klasse en olympische kampioenen, dan uit journalistieke of carrièrematige overwegingen. Over deze categorie walst het Verbond nu schaamteloos heen.

De mediamensen, die het Verbond voor deze première heeft genomineerd op basis van stemmen (of op basis van wat eigenlijk?), hebben één ding gemeen: ze passen in het gesponsorde radio- en televisie-straatje van het Verbond. Grote stappen, snel thuis. Niet Tan bracht de sport naar een breder publiek, maar het geld van Delta Lloyd en Brunel. De NOS had zo’n ‘prachtige’ Delta Lloyd reportage ge-edit over Bouwmeester en Heiner in Santander. Maar Rob Schoof van het NRC had dat evengoed mooi in zijn krant staan. Zelf geschreven en niet alleen maar ‘ge-edit’. Net als Natasha Smit (AD), John Volkers (De Volkskrant), Eric van Staten (Zeilen Magazine), en Laura Goense (De Telegraaf).

De eerste Mediaprijs van het Watersportverbond is bij de start gedevalueerd tot een geregisseerd ‘belangen-dingetje’. Mocht de prijs een tweede editie beleven, dan zouden heldere criteria vooraf en de onvermijdelijke ‘deskundige jury’ helpen bij het serieus nemen van deze zoveelste onderscheiding.

Met vriendelijke groet,

Bert Kuijpers,

schipper van Nauticlink