Informatie voor de watersporter

Belgische bijdragen maken maritiem evenement Sail de Ruyter in augustus ook extra interessant voor Belgen

PERSBERICHT
Vlissingen – Sail de Ruyter Zeeland 2013 wordt deze zomer één van de grootste publieksevenementen in (Zuid-West) Nederland. Vele duizenden mensen komen naar Vlissingen om in de verschillende havens ruim 100 karakteristieke en historische schepen te bekijken, waaronder ook velen uit het Vlaams maritiem erfgoed. Daaronder zgn. tallships (zeer grote zeilschepen), schepen uit het maritieme erfgoed en (moderne) schepen van onder andere de Koninklijke Marine. Sail de Ruyter wordt gehouden van donderdag 22 augustus t/m zondag 25 augustus. Het evenemententerrein en de kaden langs de verschillende havens zijn vrij en gratis toegankelijk.
Spectaculaire aankomst
De vloot van circa 15 tall-ships arriveert op donderdag 22 augustus in de loop van de middag vanuit Oostende voor de Vlissingse boulevards bij het bekende beeld van Nederlands grootste zeeheld, Michiel de Ruyter. Bij aankomst worden de tall-ships vergezeld door tientallen schepen van het Vlaams maritiem erfgoed, kleinere vissers- en handelsvaartuigen, die het Zeeuwse Sail-evenement zullen opluisteren met hun aanwezigheid. Dit eerbetoon vanuit Oostende kan gerealiseerd worden door de prima band die de Sail de Ruyter-organisatie door de jaren heen opbouwde met de organisatie van Oostende voor Anker. Vanuit het historische Veere stoomt er eerder die dag een stoet historische schepen uit Nederlands maritieme erfgoed op naar Vlissingen.
Zaterdag 24 augustus: Vlootschouw van de schepen voor de Boulevards van Vlissingen.
Er zijn nauwelijks plaatsen vergelijkbaar met de kilometers lange Vlissingse Boulevards, de zeebastions en het uitzicht op breed vaarwater. Dit wordt het decor van een urenlange, fantastische parade, gevormd door een enorme vloot van zeilende tallships en andere zeilschepen, marinevaartuigen, loodsboten, slepers en kleinere historische schepen.
Met dit zeilende spektakel neemt Vlissingen een aparte plaats in onder de (inter)nationale sail-evenementen. En… de Vlissingse Boulevards zijn zo lang en breed dat ze een reusachtige tribune vormen; iedereen heeft altijd een prima, gratis plek om de vlootschouw gade te slaan. Ook tijdens deze vlootschouw is er voor het publiek gelegenheid om dit spektakel live mee te maken aan boord van één van de deelnemende schepen.
De Sailorganisatie in Zeeland heeft een indrukwekkende vloot kunnen bewegen om naar Zeeland te komen. Hieronder een aantal van de grootste schepen die de wereldzeeën bevaren, zoals de ‘DAR Mlodziezy’ de ‘MIR’ en de Russische viermastbark ‘Kruzenshtern’. Deze laatste heeft een lengte van 114 meter en een zeiloppervlak van maar liefst 3400 m2. Maar ook de Nederlandse ‘Eendracht’ zal te bewonderen zijn. Voor een recent overzicht van de schepen die Vlissingen bezoeken: www.sailderuyter.nl/schepen.htm
Nederlandse en Belgische Marine
2013 is voor de Nederlandse Marine een bijzonder jaar. Het is namelijk 525 jaar geleden dat in de toenmalige Nederlanden de vaderlandse zeemacht werd samengevoegd tot één marine. Het is tevens 200 jaar geleden dat haar het predicaat ‘Koninklijk’ werd verleend. Gezien de langdurige en historische band tussen de marine en Vlissingen zijn zij dan ook nadrukkelijk en met meerdere schepen en evenementen aanwezig tijdens Sail de Ruyter 2013. Onder meer met de allernieuwste aanwinst, het patrouilleschip ‘Zeeland’.
Vanuit België is het marineopleidingschip Zenobe Gramme aanwezig. Het zeil- en opleidingsschip van de Belgische Marinecomponent begon in 1961 als oceanografisch opzoekingsschip maar reeds na enkele jaren werd het in gebruik genomen als opleidingsvaartuig. Vele generaties kadetten konden sindsdien kennis maken met de wind en het water en kregen aldus aan boord van het zeilschip een nautische vorming. Zenobe Gramme was de de Belgische uitvinder van de dynamo oftewel de grondlegger van de elektrische motor.
Flandria
Sinds lange tijd zal het ook weer mogelijk zijn om vanuit Antwerpen te varen naar Vlissingen met de Flandria. Flandria vaart op zaterdag 24 augustus speciaal voor Sailbezoekers van Antwerpen naar Vlissingen en terug om de opvarende de gelegenheid te bieden de Vlootschouw van Sail de Ruyter 2013 te bezoeken en een prachtige retourtocht over de Schelde te beleven.
Muzikale omlijsting en nog veel meer
Bij een maritiem evenement hoort natuurlijk muziek. Op de kaden en in de Vlissingse binnenstad zijn tal van orkesten en shantykoren actief, op podia of verrassende plaatsen. Er zijn reeds 105 optredens gepland.
In het winkelcentrum van Vlissingen organiseert de Vlissingse Ondernemers Centrale voor het winkelend publiek de nodige activiteiten. Het Nationale Concours Stadomroepers, een maritieme braderie en een Standwerkersconcours vormen, naast muzikale optredens en straat-entertainment een levendige binnenstad. Met onder andere een bijdrage van het shantykoor S.C. Blankenberge.
Duurzaam spektakel
Vuurwerk is een vast onderdeel van Sail-evenementen. De organisatie is echter van mening dat vuurwerk niet meer past in deze tijd en zeker niet strookt met haar duurzaamheiddoelstellingen. Daarom is er een alternatief gevonden in een spectaculaire licht- en lasershow die dagelijks aan het einde van de avond meermalen vertoond zal worden in de omgeving van de Timmerfabriek.
Voor meer informatie www.sailderuyter.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht