Bemande IDEC Sport trimaran van Joyon nu ook in de race naar zeilrecord rond de wereld

Brest – Na Thomas Coville is nu ook Francis Joyon vertrokken voor een poging het non-stop zeilrecord rond de wereld scherper te stellen. Het verschil is dat Joyon dit niet alleen doet met zijn IDEC Sport trimaran, maar met een bemanning van vijf personen. Hiervoor geldt dus ook een eigen record: de Jules Verne Trofee.

Sinds 2012 is dit record in handen van Loïck Peyron met de Maxi Banque Populaire V-trimaran en staat op 45 dagen 13 uur 42 minuten en 53 seconden. Dit is zo’n 12 dagen sneller dan het record voor solozeilers, dat voorlopig nog op naam van Joyon staat (2008): 57 dagen, 13 uur en 34 minuten.

foto Liot / IDEC
foto Liot / IDEC

Router van de onderneming is de Nederlander Marcel Triest. Vorige week zou Joyon ook al starten, maar toen heeft hij alsnog beslist niet te vertrekken, wegens de weer- en ijssituatie op de zuidelijke oceanen. Die vooruitzichten schijnen nu verbeterd.

Joyon heeft zondagavond even na acht uur losgemaakt in Brest en zal naar verwachting rond tien uur of even daarna de startlijn tussen de vuurtoren van Ouessant en Cape Lizard bereiken. (Nauticlink, www.idecsport-sailing.com)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X