Informatie voor de watersporter

Bergers, ex-vissers en duikers gaan op koperjacht in de Noordzee

Koperdiefstal beperkt zich niet langer tot het vasteland. Ook in historische scheepswrakken op de bodem van de Noordzee wordt op ruwe wijze naar het kostbare metaal gezocht. Dat bevestigen de kustwacht, waterpolitie en douane. Maar door gebrekkige wetgeving kijken handhavers machteloos toe.

Scheepswrakken uit de twee wereldoorlogen worden gezien als cultuurhistorisch erfgoed, maar genieten niet dezelfde beschermde status als rijksmonumenten, zegt Andrea Otte-Klomp van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ‘Wij zijn hier niet blij mee. Ons beleid is dat historische schepen intact worden gehouden, niet dat er hele happen uit worden genomen.’

Koper is flink wat waard. NS en ProRail vechten tegen de diefstal van koperen bovenleidingen, bouwterreinen worden steeds strenger beveiligd en nu zijn ook scheepswrakken niet veilig voor plunderaars. ‘Vissers kunnen moeilijk het hoofd boven water houden’, zegt een woordvoerder van de kustwacht. ‘Daarom verbouwen ze soms hun kotter tot een bergingsschip met grijpers en kranen. Ze zien wel brood in koper.’ Vooral in oude stoomschepen zitten soms koperen en bronzen ketels en tientallen meters aan leidingen. (De Volkskrant)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons watersportnieuws-overzicht