Berkhout, Westerhof en De Koning dragen ‘hun 470’ zaterdag over aan Het Scheepvaartmuseum

HOORN – De zeilboot waarmee de Hoornse zeilsters Lobke Berkhout en Marcelien de Koning in 2008 zilver wonnen tijdens de Olympische Spelen van Londen is vanaf zaterdag te zien in Het Scheepvaartmuseum.

Berkhout levert de 470 dit weekend hoogst persoonlijk af bij Elisabeth Spits, conservator schepen van het museum in Amsterdam. Samen met Lisa Westerhof, de partner waarmee Berkhout haar carrière tijdens de Spelen van Londen afsloot met een bronzen plak, vaart de succesvolste Nederlandse zeilster ooit de boot zaterdag naar de museumsteiger. Daarna draagt zij deze samen met De Koning over aan Spits.

Een podium
Het Watersportverbond schenkt de olympische 470 om topzeilen bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. Zeilen is olympisch gezien een van de meest succesvolle Nederlandse sporten. ‘Deze sport verdient in Nederland een nog groter podium’, aldus Maurice Leeser, directeur van het Watersportverbond. Het Scheepvaartmuseum is de ultieme plek om de zeilsport in een positief daglicht te zetten.

Elisabeth Spits zegt over de schenking: ‘Met het opnemen van deze olympische 470 in de collectie van Het Scheepvaartmuseum krijgt het internationale zeilsucces van Nederland een verdiende plaats in de nationale scheepvaarthistorie.’

Topsport vereeuwigd
In de 470-klasse won Lobke Berkhout vijfmaal het wereldkampioenschap. Met Marcelien de Koning veroverde ze in Beijing (2008) olympisch zilver. Daarna zette ze haar carrière voort in de Delta Lloyd kernploeg van het Watersportverbond. Met Lisa Westerhof won ze olympisch brons op de Spelen van 2012 in Londen.

De zeilsters zijn al dagelijks te zien in ‘De Zeereis’. Het spannende virtuele avontuur op zee, één van de dertien tentoonstellingen in Het Scheepvaartmuseum. Daar staat ook een model van hun 470-klasse zeilboot. ‘ Met het opnemen van de ‘echte’ olympische 470 in de collectie krijgt het zeilsucces van Nederland een verdiende plaats in de nationale scheepvaarthistorie’ aldus Elisabeth Spits.

De boot is vanaf 17 augustus te bewonderen in Het Scheepvaartmuseum. (NHD, Watersportverbond)

Flessenpost

Je wekelijkse watersport update

X